Скорпионите в България

Обикновено произнасянето на думата скорпион поражда асоциации с пустини, тропици и загадъчна смърт. Но Скорпионите живеят и в умерените ширини, включително и в България.
В тропичните райони, скорпионите населяват полупустинни и пустинни местности, докато у нас те предпочитат сенчестите места.
Скорпионите в България могат да бъдат забелязани най-често под камъни, под кората на дърветата или оградите, в мазета или тавани.
Българските Скорпиони достигат дължина до 4 см заедно с опашката, а на цвят са жълто-кафяви до кафяво-черни. Те разполагат с 4 двойки ходилни крайници и една двойка хватателни, които завършват с щипки, много наподобяващи тези, на раците.
Лошата си слава Скорпионите дължат на своето оръжие. Това е една отровна жлеза с остър шип в края на тяхната опашка.
Скорпионът излиза на лов нощем и е особено активен в горещите летни нощи. Той се движи бавно и с вирната опашка. Тази поза е предупреждение. С нея той иска да ви каже: „Внимавай, имам опасно оръжие!“.
Скорпионът се храни с паяци, стоножки или насекоми. Той реагира светкавично на всеки движещ се обект, особено, ако го възприеме като подходящ за храна. Обикновено го хваща с здраво с щипките си и в случай, че плячката не е много голяма, Скорпионът веднага я поглъща. Понякога жертвата може да окаже съпротива. Тогава Скорпионът извива напред своята подвижна опашка и с върха й търси меко и незащитено място в тялото на плячката. След това впръсква отровата си чрез убождане. За броени секунди животното се парализира. Тогава вече Скорпионът поднася плячката към челюстите си и започва да изсмуква вътрешностите й. Той предпочита прясна и жива храна и може дори дълго да гладува. Понякога тези периоди на глад могат да достигнат до няколко месеца. Но ако Скорпионът е много изгладнял, тогава той става канибал и посяга дори на себеподобните си.
По време на размножителният период двамата партньори се хващат здраво един за друг с щипките си и с вертикално вдигнатите си опашки се разхождат с часове, а понякога и дни. Едва след това те се усамотяват на подходящо за оплождане място.
Яйцата на Скорпиона се развиват в тялото на женската. След като малките се родят, те прекарват известно време на гърба на майка си, където се намират в пълна безопасност.
Интересното е, че новородените Скорпиони са точно копие на родителите си, но с едно изключение – те са безцветни. Когато се родят, те са покрити с кожеста обвивка, която майка им разрязва с помощта на жилото си. След това малките се настаняват на гърба на майка си и остават там, докато пораснат дотолкова, че да могат да заживеят самостоятелно.
Важно е да се знае, че Скорпионите в България не са отровни и никога не нападат сами човека. Инцидентите с тях обикновено се случват при случайно настъпване или друга интервенция от страна на хората. За разликата от българските Скорпиони обаче, ухапванията от тропическите им събратя въобще не е толкова безопасно, а може да има сериозни, а често и фатални последствия.


Ключови думи: скорпиони в България, местообитание, размери, хранене, оплождане, неотровни скорпиони