Когато домашната котка сменя козината си

Котките са известни с това, че са много топлолюбиви животни. Гледката със спящата в близост до печката котка е просто класическа. Все пак обаче не бива да се позволява на домашния любимец да се излежава на неподходящи места, като например върху завивките на леглата ни, меките мебели и така нататък. Всички, които отглеждат този мил и любеобвилен домашен любимец знаят колко неприятно е полепването на техните косми по дамаската на диваните и фотьойлите, както и върху връхните дрехи. Космите се почистват трудно и обикновено ги откриваме бързайки за работа и точно върху дрехата, която сме имали намерение да облечем.
Как да се справим с този проблем?
Най-лесният начин е да приучим нашият домашен любимец да лежи върху точно определените от нас места. Ако сме задоволили неговите изисквания, то тогава той с радост ще ползва своето кътче и така ще ни спести много труд и нерви, които обикновено похабяваме покрай почистването след него.
През зимните месеци, котката се чувства некомфортно. Студът не й понася и ето защо трябва да й осигурите топло и сухо скривалище. Това може да бъде някое сандъче или кошче, което предварително сте застлали на дъното с някакъв мек плат. То може да бъде поставено на някое по-тихо място в жилището, където обикновено трафикът на хора е по-слаб. Най-добрият вариант е леговището на домашната котка да бъде стационирано в близост до някакъв отоплителен уред. Това е гаранция, че тя ще го приеме радушно и с желание.
Котката обича чистота и едно от основните й занимания е да мие козината си с език. Всъщност структурата на езикът й много наподобява четка с къси и твърди пластмасови косми и едно почистване с подобен ефикасен „уред“ е доста по-ефективно отколкото можете да предположите. Тайната е, че повърхността на езика на котката е покрита с остри рогови брадавички, които й осигуряват едно отлично средство за поддържане на лична хигиена. С помощта на слюнката си, която при котките играе ролята и на дезинфектиращ препарат, котката поддържа доста добре своя външен вид. Затова тези домашни любимци изглеждат винаги сресани и пригладени. Но това не е достатъчно. Нормално е космената покривка периодично да пада, като това се случва не се само в периода на смяната на лятната козина със зимна, а е един постоянен процес. Ето защо собственикът на домашния любимец трябва да го разресва ежедневно със специално определена за тази цел четка. Това ще спомогне за едно ефективно отстраняване на мъртвите косми, като ще предотврати тяхното безразборно изпадане в помещенията из цялото жилище.
След изчеткването, добре е да измием също и очите и носа на домашната котка с памуче, натопено във вода. Можем да използваме също и някакъв подходящ и безвреден дезинфекциращ препарат.
Веднъж седмично не забравяйте и да почистите ушите на вашия домашен любимец. Можете да използвате течен парафин за целта или да се доверите на новите модерни спрейове, които са на разположение в специализираните магазини.


Ключови думи: котка, смяна на козината, устройване легло на котка. хигиена на котката