Най-малката и най-голямата жаба в света

Най-малките жаби на Земята са с големина едва колкото човешки нокът.
Една от тях е Седлоносната Жаба /Brachycephalus epiphium /. Това земноводно се среща в Гвиана, Суринам, Бразилия и Чили. Тялото му е оцветено в красив яркожълт цвят. Това миниатюрно същество живее сред опадали листа или ниска растителност. Храни се с листни въшки и комари. Названието „седлоносна“ тази Жаба е получила поради факта, че на гърба си има костна пластинка, която е подобна на седло. Тя е здраво сраснала с кожата и с израстъците на някои от прешлените на гръбначния стълб.
Една от най-едрите жаби на планетата пък е Жабата Бик /Rana catesbeiana /, която се среща в източната част на Северна Америка. На дължина тя достига до 20 см, а на тегло е около 600 грама. Сигурно си мислите, че тази Жаба е получила името си на големия си ръст, но това не е така. Истината е, че Жабата бик има много силен глас, който се чува на километри. Всъщност няма друго земноводно с по-силен глас от нейния.
През размножителния период Жабите Бик се събират във водоеми. Обикновено на едно място се събират по стотици екземпляри и тогава техните крясъци са истинско наказание за живеещите в близост хора. При това тези „концерти“, наподобяващи страховити ревове, съвсем не са краткотрайни, а напротив - огласяват околностите с дни!
Жабата Бик обитава най-вече чисти реки, като предпочита тези, чиито брегове са обрасли с храсти. Когато се почувства застрашена, тя веднага скача във водата. Що се отнася до апетита на Жабата Бик, то той е пропорционален на нейният ръст – лакома е. Храни се най-вече с насекоми, паяци и мекотели, но похапва още и мишки, птици, и дори някои видове змии.
Още по-голяма от Жабата бик е друга водна жаба, която живее в Африка. Това е Жабата Голиат /Gigantorana goliath/.
Тази жаба се среща в Камерун и Ангола. Ръстът й достига до 25-30 см дължина и над 3 кг/!/ тегло. Рекордът обаче държи екземпляр, уловен от руски учени, чиято дължина била цели 40 см, широчината – 24 см и тежала внушителните 5 кг!
Поради своите внушителни размери и атрактивен вид, Жабата Голиат е много търсена за отглеждане като домашен любимец. Но да й бъдат създадени подходящи условия в изкуствена среда не се оказва толкова лесно. Ето защо Жабата Голиат много трудно би могла да бъде развъждана в домашни условия. Въпреки това, атрактивният й вид определено привлича хората и те я искат в домовете си.


Ключови думи: жаба, жаби, размери, най-голяма и най-малка жаба, жаба Бик, жаба Голиат, Седлоноса жаба