Вълнисти папагали - Размножаване

В периода на мътене вашият домашен любимец трябва да има отделно гнездо. То може да бъде закупено от специализираните магазини или направено от някоя дървена кутия. Размерите на тази кутия трябва да бъдат 15 х 15 х 20 см и дъното и е добре дъното й да бъде постлано със меки стърготини. Преди да го застелите обаче, издълбайте в него дупка, където яйцата да могат да стоят, без да се разпиляват. За тази цел е добре да се предвиди по-дебела основа на кутията. По този начин вие ще ги предпазите от повреждане и напукване. В предната страна на кутията се изрязва кръгъл отвор, откъдето майката да влиза или излиза. Диаметърът на този отвор трябва да бъде около 7 см и е добре да поставите и капак, който да може да бъде отварян и затварян. По този начин едновременно ще осигурите по-голяма сигурност за майката и ще имате възможност да контролирате гнездото. Така например, ако забележите счупени яйца, те трябва да бъдат своевременно отстранени, защото в противен случай могат да навредят на останалите здрави яйца.
Женското Вълнисто папагалче снася по едно яйце през два дни. Яйцата са мънички и с бяла черупка. Точно в този момент трябва задължително да храните майката пълноценно. Тя се нуждае от силна и разнообразна храна.
След десетина дни, когато вече са се събрали достатъчно количество яйца, майката ляга върху тях и процесът на мътене започва. Когато това се случи трябва да внимавате и за обстановката, в която женското Вълнисто папагалче мъти. Силните шумове са недопустими, защото стресират птичката. Осигурете му спокойна и добре защитена среда.
Малките на Вълнистите папагалчета се излюпват на 18 ден. Те са голи, слепи и напълно беззащитни. Грижовните родители веднага поемат своите функции. Интересното е, че мъжкото Вълнисто папагалче също се включва активно в дейностите по отглеждането на потомството.
През периода на растеж, трябва да храните младите птици само с качествена, пълноценна и витаминозна храна. Интересен факт е, че в началото, когато малките не са в състояние да се хранят сами, майката и бащата подават храната на своите рожби полусдъвкана.
В естествената си среда, където Вълнистите папагалчета живеят задружно в големи ята, при необходимост, в грижите за потомството може да помогне и някоя самотна женска. Като цяло, солидарността, която птиците си оказват в този период е наистина завидна.
Малките Вълнисти папагалчета бързо проявяват желание да бъдат самостоятелни и след четири седмици, те вече започват да излизат от гнездото. Разбира се, все още не могат да летят, но са много добри в катеренето и тичането. През този период родителите започват вече да ги хранят извън гнездото. А след около още две седмици, малките палавници започват да се хранят сами.


Ключови думи: вълнисти папагали, папагалчета - размножаване, големина на гнездо, време за излюпване на малки папагалчета