Отглеждане на папагали - аптечка за първа помощ

Всички знаем, че ако папагалчето ви се разболее, трябва незабавно да се обърнете към ветеринарен лекар. Но понякога се налага да се действа на момента. В такъв случай е добре да си подготвите комплект за първа помощ, който да ви е под ръка, ако нещо се случи с вашия домашен любимец.
Папагалите най-често страдат от простудни заболявания или стомашно-чревни болести. Боледуват също и от Бери-бери. Птицата може да е изяла нещо отровно или такова, което е инфектирано с паразити. Или пък просто да получи някакво нараняване. Какво е необходимо да имаме под ръка?
1. Дезинфекционен разтвор. Преди всичко трябва да разполагате с дезинфектант, с който да третирате рани и драскотини, ако вашият домашен любимец се нарани.
2. Пробиотици. Те ще ви послужат, ако вашият домашен любимец получи нарушения на храносмилателната система, например диария.
3. Витамини. Препоръчва се винаги да разполагате с мултивитамина течност в необходимата дозировка.
4. Антибиотици. При избора им, задължително се консултирайте с ветеринарен лекар, в никакъв случай не проявявайте самоинициатива.
5. Превързочни материали. Памук и бинтове, марли, тампончета и всичко останало, което да ви е от помощ, в случай, че се наложи да превързвате рани.
Преди да заредите медикаментите, допитайте се до ветеринарен лекар, за да ви препоръча най-подходящите от тях. Дръжте аптечката на тъмно и сухо място. От време на време подменяйте медикаментите. На опаковките има отбелязан срок на годност, винаги се съобрязявайте с него.


Ключови думи: папагали, лечение, медикаменти, лекарства първа помощ