Мармозетка – най-малката маймунка в света

Тя наистина е миниатюрна - възрастните достигат на височина едва 17 см, а теглото им е 120 грама. Произхожда от семейство Капуцинови (Cebidae) и е изключително пъргава, движи се бързо, обича да бяга и скача. Тази малка и сладка маймунка се среща по тропическите гори в северната част на Южна Америка. В природата тя се катери по дърветата и е много ловка, благодарение на своите остри нокти, с които без проблем се придържа към клоните. В естествената си среда тези миниатюрни маймунки се хранят главно със сокове и смоли от дърветата, но похапват и малки гущери, насекоми и плодове.
Те са моногамни и живеят в семейства, като женската обикновено ражда близнаци. След като малките навършат две седмици, грижата за тях се поема от бащата и по-възрастните братя и сестри.
Ако отглеждате Мармозетка у дома, бъдете внимателни към храненето й. Организмът на тези животни не понася еднообразната храна и затова трябва постоянно да разнообразявате менюто им. Основната храна може да бъде от консерви, но е добре да се допълва с бисквити, сурови фъстъци, банани, краставици, варен фасул, варени макаронени изделия, плодове и зеленчуци. Добре е да обогатите храната на Мармозетката , като добавите допълнително витамин C и витамин D 3.
Тези малки и сладки маймунки ще бъдат доволни, ако им осигурите някаква кутия за спане, където да се чувстват в безопасност. Повечето от собствениците ги оставят да тичат свободно из жилището, но ако решите да използвате клетка, имайте предвид, че тя не бива да бъде прекалено малка. Тези същества са много активни и се нуждаят от повече пространство. Клетката за отглеждане на Мармозетката не бива да бъде по-малка от 3-3-4 метра, защото на този домашен любимец му е необходимо много място за игра.
Мармозетките изключително много се нуждаят от обичта и вниманието на собствениците си. Можете да им дадете всякакви играчки, те ще се забавляват подобаващо, но задължително трябва да им показвате и вашата любов. Те са социални животни и трябва да се чувстват приобщени към своето семейство, защото само тогава могат да бъдат истински щастливи.


Ключови думи: Маймуна, маймунка мармозетка, размери, естествена среда, отглеждане в домашни условия, хранене