Бенгалска котка

Бенгалската котка е игрива, любвеобвилна и много обича децата. Теглото й е от 4 до 7 кг, а козината е плътна и копринена на допир. Цветът на Бенгалската котка може да варира в цялото разнообразие на кафявата гама, но има и такива, които са със сребрист цвят. Породата е създадена от дивата котка леопард и домашната черна котка през 1963 г. От своите диви предшественици, Бенгалската котка е наследила по-издължената си муцуна и късите, закръглени уши.
Бенгалската котка притежава отлични ловни инстинкти и е фен на темпераментните игри. Противно на повечето котки, този домашен любимец не се страхува от водата, дори с удоволствие би влязъл в банята заедно със собственика си. Противно на разпространените слухове, Бенгалските котки въобще не са агресивни и са способни да дарят на господаря си много топлина и обич. Наистина, те са малко по-честолюбиви от останалите и изискват повече внимание. Ако обаче ежедневно засвидетелствате обичта си, вашият домашен любимец ще бъде кротък и послушен.
Тези котки се отглеждат лесно и не изискват някакво специално внимание. Веднъж на всеки две седмици е добре да изрязвате ноктите и да почиствате ушите на вашия домашен любимец. По принцип Бенгалските котки имат добро здраве, но са склонни към някои болести, предавани по генетичен път.
Най-често срещаната болести са хипертрофична кардиомиопатия , възпаления на червата и котешка левкемия. Стомахът също е чувствителен, а това увеличава риска от хранително отравяне. Ето и някои правила, с които трябва да се съобразявате при храненето. Експертите не препоръчват да се смесват естествени и изкуствени храни. Разнообразявайте менюто, като веднъж храните котката със суха храна, а на следващото хранене може да й дадете сурово месо.
Бенгалската котка обожава да пие течаща вода и би оценила един специален фонтан за домашен любимец. Също така трябва да й се осигури и достатъчно място за игра и катерене, защото тя има нужда от значително физическо натоварване.
Ако имате мъжка Бенгалска котка и няма да я използвате за разплод, тогава по-добре кастрирайте животното, защото инстинктът му за маркиране на територия е много силен.


Ключови думи: бенгалска котка, произход, отглеждане, хранене, грижи, болести