Жълта тетра - Hyphessobrycon bifasciatus

Те обитават крайбрежните води на югоизточнатата част на Бразилия. Тялото им е сплескано от двете страни, а опашката е с две остриета. Окраската е жълто-сива или жълтеникаво-зелена, с сребрист блясък. Мъжките са по-ярко оцветени, в сравнение с женските. Жълта тетра Hyphessobrycon bifasciatus достига дължина до 4,5 см.
Тези рибки се славят като леко агресивни и се препоръчва да се отглеждат в група от 6 до 8 екземпляра. Аквариумът може да е по-малък, с дължина 40 см, препоръчва се да бъде добре залесен за да се осигурят сенчести места. За тази цел могат да се използват и плаващи растения. Температурата на водата трябва да бъде в рамките на 23 - 25 ° C. Задължително трябва да филтрирате водата , а също и да използвате мощни аератори.Освен това е необходимо на всеки 3 седмици да подменяте 20 % от водата в аквариума.
Жълта тетра Hyphessobrycon bifasciatus се храни с жива храна, ако няма такава тя похапва от меките части на растенията. В естествената си среда предпочита малки водни животни и насекоми, попаднали във водата.
През размножаването на тези рибки трябва да им осигурите аквариум от 40 литра, най-добре залесен с Java мъх. Женската снася до 300 яйца, а инкубационния период е 1-2 дни. След още от 3 до 5 дни малките вече започват да плуват. Жълта тетра Hyphessobrycon bifasciatus достига полова зрялост от 8-ия до 12-ия месец.


Ключови думи: жълта тетра, произход, отглеждане, размери аквариум, хранене, размножаване