Бигъл Хариер

Тази порода е получена от чифтосването на Хариер и Гонче. Кучетата достигат височина около 45-50 см., а теглото им е 20 кг. Ушите са средно големи, сравнително къси и увиснали, с леко изкривени краища. В средата на ухото се забелязват леки гънки. Тялото е мускулесто, силно и набито, а шията е дълга. Крайниците също са стабилни, стегнати и мускулести. Опашката е със средна дължина. Козината е къса и гъста. Цвета на козината варира между черно, червено и бяло, а има и трицветни. Бийгъл Харер е ловна хрътка, и хората я предпочитат за лов на сърни, диви свине, зайци, лисици и др.
Освен, че се красиви, интелигентни и имат чудесен нрав, тези кучета са много силни и издръжливи. Те не се уморяват да тичат и имат много дружелюбен характер. Темпераментът им е балансиран, те са лоялни и много обичливи домашни любимци.
Когато са на лов, Бигъл Хариер са много енергични и живи, но вкъщи те се проявяват като много кротки и послушни домашни любимци. Бигъл Хариер много се привързва към своя стопанин и обича да се забавлява заедно с него. Кучетата от тази порода обикновено не са агресивни, но понякога все пак се проявяват като такива, най-вече към непознати хора или към други кучета.
Оглеждането на домашен любимец от тази порода не е трудно, защото тези кучета изобщо не са взискателни. Но ако отглеждате Бигъл Хариер у дома, непременно трябва да откликнете на тяхната нужда от движение. Разхождайте кучето всеки ден, като го оставяте за известно време да потича на воля.
Трябва също така да се грижите за козината му, като редовно я изчетквате със специална четка. Старайте се и да предоставите на вашия домашен любимец едно разнообразно и балансирано хранене. Така ще поддържате доброто му здравословно състояние и ще имате възможността да прекарате много приятни моменти в компанията на един здрав и жизнен приятел.


Ключови думи: бигъл, произход, отглеждане в домашни условия