Благородни папагали у дома

Благородните папагали Eclectus roratus solomensis са много красиви, пъстри птици, пренесени от тропическите острови на Тихия океан. Мъжките и женските от този вид имат значителна разлика в цвета на оперението. Мъжките са с ярко зелено оперение, горната част на клюна е жълта, а долната - черна. По опашката и крилете имат сини и червени оттенъци, а очите им са оранжеви. Женските пък са с червени глави и синьо – пурпурни гърди, човките им са черни и притежават забележителни очи - жълтеникави, със син контур около тях. Дори известно време учените смятали, че това са два съвсем различни вида папагали.
Ако сте щастливи собственици на такъв очарователен домашен любимец, то ето какво трябва да знаете за него.
Храносмилателната система на Благородните папагали е много чувствителна и храната им трябва да бъде богата на фибри. В породата тези птици се хранят предимно с овощни дървета и храсти, техните пъпки, различни цвята и билки. Ето защо, при храненето можете да заложите на всякакви видове пресни плодове и зеленчуци, а не е лошо също и от време на време да разнообразявате менюто им с различни видове ядки. Трябва да сте сигурни, че храната им доставя всички необходими витамини и минерали, защото непълноценното хранене води до дисбаланс и отслабване на организма, което от своя страна е предпоставка за развитието на различни болести.
Липсата на витамини, например, може да доведе до сериозни метаболитни нарушения, както и да засегне бъбреците и черния дроб. Най-добре, направете консултация с ветеринарен лекар за точната диета на вашия домашен любимец и я следвайте строго.
В случай, че искате да задомите вашия домашен любимец, трябва да сте наясно, че точно този вид папагали не са много привързани към семейното огнище. Дори ако не разполага с достатъчно богат избор за партньор или партньорка, вашият малък домашен любимец може просто да реши да остане сам до края на живота си.
Е, това не е кой знае колко страшно, важното е, че ако му създадете всички условия за комфортен живот, вашият красив домашен любимец ще живее щастливо и всеки ден ще ви радва със забавното си поведение. Има и голяма вероятност да научи някоя и друга фраза, защото Благородните папагали са едни от най-талантливите в това отношение птици.


Ключови думи: благороден папагал, произход, полови белези,условия на отглеждане, лечение