Тетра Corynopoma riisei

Това е рядко срещана тетра, която живее в езерата на Венецуела, Колумбия, а също и на остров Тринидад. Тя нуждае от вода, която е богата на кислород и доста свободно пространство. Тетра Corynopoma riisei има удължено тяло, а гръбните и аналните й перки са широки. Всичко това позволява на рибата да прави остри завои, като така тя не само лови плячката си по-лесно, но и успява да избяга от острите зъби на хищниците.
Тетра Corynopoma riisei има масивна долна челюст и големи очи, а окраската на тялото е сребриста, жълтеникаво-оранжева по плавниците. За три-четири години, размерът й може да достигне до 7 см. Мъжкият се отличава с по-добре развити и по-дълги перки, от тези на женската. Представителите на Тетра Corynopoma riisei са много миролюбиви аквариумни обитатели, които могат да съжителстват със всякакви други видове рибки. Добре е да ги отглеждате в група /от осем до десет/, като задължително броят на женските трябва да е по-голям.
При отглеждането на Тетра Corynopoma riisei, температурата на водата трябва да варира в рамките на 20-28 ° C, а аквариумът да е поставен на място, където може да получава достатъчно слънчева светлина. Добре е също да имате повече растения, но разбира се, трябва да оставите за рибките и достатъчно място за плуване. Филтрирането на водата, както и ежеседмичната й подмяна са задължителни, тъй като Тетра Corynopoma riisei обичат чистата вода.
Относно храненето Тетра Corynopoma riisei, с охота приемат всякаква храна - както замразена, така и суха, дори трябва да внимавате с дозите, защото те са склонни да преяждат.
В периода на размножаването, мъжкият опложда женската, след което тя снася яйца. Обикновено това се случва през пролетните и летните месеци. Важно е в този период да осигурите достатъчно светлина в аквариума. Ако нямате възможност да го поставите така, че да бъде изложен на директна слънчева светлина, тогава използвайте изкуствена.
След изхвърлянето на хайвера, инкубационният период трае около 20-36 часа, след което ларвите се излюпват, а след още няколко дни малките започват да плуват и да се хранят. След около 3 месеца те вече могат да бъдат поставени в общия аквариум.


Ключови думи: тетри, отглеждане, хранене, необходим обем аквариум, произход