Да отгледаме сами жива храна за декоративните рибки: Излюпване яйца на Солнично раче

Живата храна е много полезна за аквариумните рибки. Тя е един отличен начин за разнообразяване на менюто на вашите питомци. Всички знаем, че на рибките не бива да се дава продължително време една и съща храна. Това е така, защото всяка определена храна има своята различна хранителна стойност и различен състав. Ето защо, за да се осъществи едно пълноценно хранене, необходимо е храните да се редуват. Само така вашите аквариумни домашни любимци ще се чувстват наистина добре. Точно тук е мястото да отбележим и факта, че недостатъчната или непълноценна храна е главната причина за много от заболяванията на рибките. Защото бактериите и болестотворните организми се намират навсякъде, но винаги се развиват само когато организмът на рибката е отслабен и изтощен. Така че, бъдете много внимателни при подбора на храната за вашите любимци. Най-добре е да я редувате периодично, като се възползвате от всички възможности, които предлагат различните годишни времена.
Един от вариантите за снабдяване с жива храна за аквариумните рибки, е например да си я отглеждаме сами.
Яйцата на Солничното раче например, са един отличен деликатес за всички рибки в аквариума.
Те могат да се съберат на морския бряг или в солниците и солените езера. Тези рачетата се хранят главно с фитопланктон.
Ако сте решили да излюпите яйцата на солничното раче, тук ще ви помогнем с някои съвети.
В прозрачна бутилка от 700 мл поставете една пълна чаена лъжичка готварска сол. След това шишето се напълва с половин литър топла вода /около 25 градуса/ и се разклаща, до пълното разтваряне на солта. В така приготвения разтвор вече можете да поставите необходимото ви количество яйца. След това водата трябва да бъде много добре раздвижена. Как става това?
Добре е бутилката да бъде запушена с тапа от по-мека материя, като например корк или гума.
През тази тапа в шишето се прекарва тръбичка за въздух, на чийто край е поставен разпрашител и след това водата силно се аерира. По този начин след 36-48 часа ларвите на солничното раче започват да се излюпват. След като аерирането се прекъсне, празните обвивки от яйцата изплуват на повърхността, а науплиусите падат на дъното. Те трябва внимателно да бъдат събрани, като за тази цел може да използвате тръбичка. После се изплакват с вода върху сито и храната е готова. Но трябва да знаете, че тази храна остава жива само около 3 часа, така че, приготвяйте от нея толкова количество, колкото може да бъде оползотворено веднага.
Разбира се, ларвите могат да бъдат съхранени и по-дълго време, за да поотраснат. За тази цел се използва плосък съд с малко вода. В него се поставя три пъти повече сол, отколкото при излюпването. В плоския съд водата не се аерира. Рачетата се хранят с дрожди, а когато поотраснат до желаната големина, можете да нахраните с тях вече порасналите ларви на рибките.
Рачетата могат да се излюпват и в по-големи шишета. Съотношението на солта спрямо водата е 50 гр. сол на 1 л. вода. За по-добро излюпване е препоръчително да се добави и малко сода за хляб – около половин чаена лъжичка на 4 л. вода.
След излюпването на всички яйца водата се сменя. Хубавото е, че сухите яйца на Солничното раче могат да бъдат запазени неограничено време. Така те винаги са ни под ръка и можем да ги излюпваме когато си пожелаем.


Ключови думи: солнично раче, артемия, anostraca - отглеждане, хранене, приготвяне жива храна за аквариумни рибки