Папагал Жако - най-умният папагал в света

Безспорно най-умният папагал е папагалът Жако. Става дума за Африканският сив папагал /Psittacus erithacus erithacus/. За него орнитолозите казват, че той е най-умният и най-лесно поддаващ се на обучение от всички известни папагали. А те никак не са малко – общо са над 320 вида! Да си първи в подобна класация не е шега.
Родината на Африканският сив папагал е Африка. Тези невероятни папагали могат да се срещнат в район с широки географски граници - от Брега на Слоновата кост до Северозападна Танзания.
Всъщност във външността на Папагала Жако няма нищо особено – той е целият облечен в сиво, има червена опашка и черни върхове на крилата. В природата Папагалът Жако общува със себеподобните си чрез пронизителни писъци или силно крякане, което придава на влажните тропически гори на Сиера Леоне, Габон, Конго и Кения особена приказност и романтика.
Папагалът Жако живее на големи ята, които денем се хранят из оризовите и царевичните ниви. Ето защо те не са особено желани в полето. Дори на тях се гледа като на напаст, защото Папагалите Жако нападат и унищожават и плодовите градини. И това изобщо не е чудно - те са предимно плодоядни.
Вечер Папагалите Жако се прибират в хралупите си, които обикновено се намират по високите дървета. Тъкмо там тези птици се и размножават. Всяка двойка дава живот на две малки.
Ловенето и продаването на Папагали Жако се е превърнало в основен поминък на местното население. Птиците биват улавяни още в гнездото им, докато са млади, тъй като когато вече пораснат достатъчно, те не могат да бъдат хванати лесно. Папагалите Жако са преследвани не само заради интелекта си, но също така и заради месото им или заради яркочервените им опашни пера, с които туземците украсяват телата си или приготвят различни амулети.
И все пак Папагалът Жако е ценен най-вече заради своята способност да говори. Той може да произнася всякакви думи. Най-забавното е, че освен точното възпроизвеждане на нарочно или случайно казани думи или изречения, Папагалът Жако запомня добре и обстоятелствата, при които те са били произнесени. Така например, вечер той никога няма да ви каже „Добро утро!“ и съответно – „Добър вечер!“ през деня.
Тези невероятни птици помнят имената и разпознават безпогрешно хората в къщата, в която живеят и така поздравяват поименно всеки. Известни са много случаи, когато Папагали Жако са запомняли цели арии от опери и успешно са ги възпроизвеждали. Те са рецитирали дори кратки стихотворения, а един от Папагалите Жако даже научил да казва цяла молитва!
Специалистите твърдят, че мъжките птици са по-възприемчиви за обучение, отколкото женските. За някои от най-талантливите птици обаче, дори не са необходими специални занимания. Те самостоятелно заучават и повтарят случайно чути думи и изречения.


Ключови думи: африкански сив папагал, Жако, най-умният папагал, произход, интелект, отглеждане, обучение