Мраморен тритон – едно от най-красивите земноводни на Стария континент

Мраморният тритон /Triturus marmoratus/ е едно от най-красивите земноводни в Европа. Цветовете му са прекрасни – масленозелено тяло и тъмнозелени мраморни напетнявания. Но когато Мраморният тритон навлезе в своя брачен период, коремната част на опашния плавник и надлъжната гръбна ивица на женската се променят в наситено оранжево. Мъжките екземпляри имат стилни черни двойни резки по гърба, а опашката им отстрани е поръбена с тънка бяла ивица. Наистина, природата тук не е жалила своите краски и резултатът е налице.
Мраморният тритон населява предимно Пиренейския полуостров и най-вече територията на Франция или още по-точно казано, от крайбрежието на Ла Манш на север, до устието на река Рона на юг.
Възрастните екземпляри достигат дължина от 12 до 16 см, разбира се, заедно с опашката.Но има и по-едри индивиди.
Ако трябва да направим сравнение с някои от познатите в България земноводни, то външният вид Мраморният тритон доста наподобява нашенския Гребенест тритон. Тези два иначе различни вида Тритони дори водят съвместно съжителство в някои от районите на Франция. Техният начин на живот е доста сходен и са известни случаи на кръстосване между тях. Любопитен факт е, че получените при кръстоската тритони, които естествено наследили белези и от двамата си родители, били погрешно категоризирани като Блазиеви тритони /Triturus blassi/.
Всъщност Мраморният тритон е доста по-слабо привързан към водата, в сравнение с Гребенестия тритон. Той често може да бъде срещнат на сушата, дори и на места, които са доста отдалечени от водни басейни, като например в гори, сечища, храсталаци и така нататък.
Мраморният тритон се размножава от месец февруари до месец май. Когато неговите ларви се излюпят, те имат три двойки външни перести хриле. Когато достигнат дължина от около 7 сантиметра, те метаморфозират.
Тези същества са изключително подвижни и плуват доста бързо, на резки тласъци. По правило те никога не се доближават до бреговете на своя воден дом. В средата на езерото или блатото те се чувстват най-защитени. Те стоят на повърхността на водата, като най-често използват за шезлонг някое плаващо листо или клонка.Но ако се почувстват застрашени, малките тритончета веднага ще се гмурнат във водата на безопасна дълбочина.
Що се отнася до храненето, то и ларвите, и възрастните тритони се хранят най-вече с животинска храна. Техни жертви стават предимно различните водни червеи, попови лъжички, насекоми или ракообразни. Не си мислете обаче, че тритоните са някакви изкусни ловци. Нищо подобно – те не могат да виждат добре на далечни разстояния, а и освен това движенията им са си доста тромави. Както можете сами да се досетите, всичко това не им дава кой знае какво предимство при ловуването. Ето защо те се домогват до своята плячка доста трудно.
Всъщност, Мраморният тритон е един от най-разпространените видове тритони, които се отглеждат в терариуми. Неговата изключителна красота и непретенциозното му отглеждане в домашни условия са го направили изключително популярен за любителите на екзотични домашни любимци по цял свят.


Ключови думи: мраморен тритон, произход, отглеждане, характеристики