Малък Александър - Опръстенени папагали Psittacula krameri

Опръстенените папагали Psittacula krameri са много красиви птици със зелена окраска. Разпространени са както в Азия, така и в Африка. Опашката им е дълга, с много елегантна стъпаловидна форма. Когато мъжките достигнат тригодишна възраст, около врата им се появява оцветяване, наподобяващо огърлица.
Тези папагали са прочути с шумния си нрав. Те издават доста силни крясъци и затова, ако сте решили да ги отглеждате у дома, трябва да се запасите с повече търпение. Но дайте им малко време и Опръстенените папагали ще се привържат изключително много към вас.
Най-добрият начин да се справите с техните шумни изблици е просто да започнете да ги учите да говорят. Опръстенените папагали са много талантливи имитатори и могат да наподобяват всякакви звуци. Те бързо свикват със своя стопанин и с удоволствие повтарят след него различни фрази, защото по този начин се забавляват.
Пускайте вашият домашен любимец да излиза от клетка си и показвайте, че ви е приятно,когато той се покатери по ръката ви. Опитомяването процес, който се нуждае от време, важното е доверието между вас да бъде изграждано ежедневно.
В началото говорете на птицата тихо и не я плашете с резки движения. Когато отваряте клетката за да нахраните папагала, обръщайте внимание на това, каква е неговата реакция. Когато птицата свикне достатъчно с вас, тя сама ще търси контакт и ще започне да яде от ръцете ви, дори още преди да сте поставили храната в хранилката. Случи ли се това, значи вече е дошъл момента, в който можете да пристъпите към обучението.
Първо вие трябва да започнете да имитирате неговите звуци. Вашият домашен любимец ще се заинтригува и ще се опита да направи същото. Започнете с едносрични думи, в които се съдържа звука "Р". Не повишавайте тон и не викайте. Бъдете търпеливи, папагалът трябва да усеща, че и вие се забавлявате. Това ще го стимулира да продължи играта.
В древен Рим, тези птици са били почитани много и са били отглеждани в пълен лукс. Известно е, че на папагал от този вид е била подарена истинска клетка-бижу - цялата от сребро, украсена със слонова кост. С какво е заслужил тази чест ли? Ами просто бил заучил правилните слова, които разтопили сърцето на Императора.


Ключови думи: малък александър, произход, отглеждане, методи за обучение