Японски бобтейл

Тази котка има средно дълга козина, много мека и приятна на пипане. Тя притежава завидна грация и елегантност. Идва от японските острови, където е считана от местното население за предвестник на щастието. Поради факта, че тези котки са били дълго време изолирани, породата се е формирала по естествен път. Японският бобтейл е със средни размери и тежи от 2 до 4 кг. Външният й вид напомня породата куче с подрязана опашка. Цветът на очите обикновено съвпада с този на козината, срещат се и екземпляри с две различни по цвят очи. Ушите са големи.
Характерната за котките от тази порода всеотдайност към стопанина и вродена интелигентност, са предпоставка за лесното им обучение. Още щом се запознае със своя стопанин и го приеме като приятел, Японският бобтейл започва да го следва неотлъчно по петите. Противно на останалите си събратя, които обикновено се привързват към къщата, тези красавци правят точно обратното - стопанинът е най-важен за тях.
Ако искате вашата котка да ви носи вестника или чехлите, специалистите са на мнение, че това наистина може да бъде постигнато. Достатъчни са няколко месеца тренировки и вашият Японски бобтейл вече ще може да изпълнява доста команди. Не се учудвайте, всъщност учените твърдят, че тези котки притежават интелекта на 3-годишно дете и че дори са способни да разбират човешка реч.
За да ги предразположите напълно, трябва да ги приемете като пълноправен член на вашето семейство. Те имат нужда да се чувстват като такива. Могат да бъдат извеждани на разходка с помощта на нашийник.
За да поддържате хигиената на вашия домашен любимец, почиствайте редовно ушите му с навлажнено памучно тампонче. Що се отнася до храненето, Японският бобтейл си е хищник и затова менюто му трябва да съдържа месо. Като основна храна обаче се препоръчва сухата храна. Хранете го два пъти на ден. През зимата, можете да обогатите менюто с витамини.


Ключови думи: японски бобтейл, произход, отглеждане, грижи, интелект, обучение