Хранене на Вълнистите папагалчета

Вълнистите папагалчета не са капризни по отношение на храната. Дори може да се каже, че те имат доста скромни изисквания. Тяхната основна храна е просото.
На дъното на клетката се поставят две сандъчета, които ще служат за хранилка и поилка. Най-добре ще е, ако тези сандъчета са стъклени или порцеланови, но можете да използвате такива и от други материали. Винаги дръжте съдинката им за вода заредена с прясна и чиста вода, която в никакъв случай не бива да бъде много студена. В сандъчето, определено за хранилка, можете да поставите зърнена смеска. Освен просо, можете да използвате и други смески. Вече има и достатъчно качествени смески за Вълнисти папагалчета на пазара. Те са приготвени специално и в тях са добавени също и сушени банани, смокиня, грах, царевица,слънчоглед, фъстъци, пелети и още много други различни зърна.
Вълнистите папагалчета обожават да си похапват и зеленина. Листа от салата, глухарчета или просто ливадна трева ще ви свършат отлична работа. През пролетните месеци, можете да зарадвате вашите домашни любимци и със свежи клонки от върба, бреза липа или топола. Ще видите, че те с удоволствие ще изкълват свежите пъпчици и дори ще обелят кората на стръкчетата. Всъщност чопленето на коричката на клонките, както и на други повърхности играе много важна роля за поддържане на перфектния вид на техните човки.
Можете също така да им дадете и настърган или нарязан на парчета морков или парченца от ябълка, червено цвекло и така нататък.
Ако вашият домашен любимец е в период на мътене на яйца, то тогава трябва задължително да получава към дневната си дажба и малко количество твърдо сварено яйце. Точно в този момент организма на женската се нуждае от повече калций. Можете да й осигурите необходимото количество и чрез други източници – например креда, тебешир или просто стрити на прах черупки от яйца.
Понякога Вълнистите папагалчета могат да почувстват липса на витамин Д. Обикновено това се случва през зимните месеци. Тогава е добре поне веднъж в седмицата да им давате по няколко капки рибено масло. Това може лесно да бъде осъществено като намокрите леко парченце хляб и към него добавите от рибеното масло. Така приготвената витаминозна храна можете да поставите директно в хранилката на вашите домашни любимци.
В зоомагазините също можете да намерите едно голямо разнообразие от различни видове мултивитаминни добавки, които са подходящи за Вълнистите папагалчета. Разбира се, трябва да бъдете внимателни, когато купувате тези продукти и внимателно да прочетете състава им, както и да се информирате за срока им на годност. Добре е да добавите към менюто на вашите домашни любимци също и така варовик и фосфор, защото те играят важна роля за правилното храносмилане и усвояване на хранителните вещества.


Ключови думи: вълнисти папагали, хранене, приготвяне храна, зимна храна, лятна храна