Млечна змия

Млечната змия е най-колоритната от рода Lampropeltis. Нейната територия на обитание е голяма и се простира от Квебек в Канада, през Източна и Централна Америка, полуостров Флорида, Тексас, Мексико, Централна Америка, Еквадор Колумбия и Венецуела в Южен Америка. Тази територия е дом на 25 подвида, които се различават не само по цвят, но и по размер. Млечната змия предпочита планински терени и в някои области тя може да обитава дори райони с 3500 метра надморска височина.
Млечната змия е един от най-красивите видове змии. Комбинацията от богати нюанси на червено, черно и бяло прави тези змии видими от далечно разстояние сред скалите, в тревата или сред клоновете на храстите. И макар че на езика на дивата природа подобна разцветка показва предупреждение за опасност, в случая с млечните змии това е само имитация. В действителност, млечните змии са безобидни.
Те са доста потайни, активни най-вече през нощта и прекарват времето си предимно във водата. Млечната змия охотно яде мишки, хамстери, плъхове, гущери и пилета. Понякога и жаби, въпреки, че това се случва рядко. Тези змии ловуват през нощта, така че ако ги отглеждате, нощем трябва да изключвате осветлението. Режимът на хранене трябва да се придържа към осигуряване на достатъчно минерали и витамини, което се отнася особено за подрастващите индивиди. Тези змии не са лакоми и никога не преяждат. За една седмица, обикновено се нуждаят от 2-3 хранения.
Полова зрялост при млечните змии настъпва около втората им година. Ако предстои подготовка за тяхното разплождане, трябва да обърнете внимание на по-качественото им хранене. Препоръчително е да се използват новородени плъхове, което е най-пълноценната храна за змии.
Бременността при Млечната змия продължава от 48 до 70 дни, в зависимост от условията. Към края на този период, женската спира да яде. Тя снася от 4 до 8 яйца. Излюпените змии са доста големи и тяхната дължина е около 25-27 см. За храненето на малките се използват новородени мишки. Малките млечни змии растат завидно бързо и до една година, някои от тях могат да достигнат до един метър дължина.
Млечната змия не изисква големи пространства при отглеждането й в домашни условия. Достатъчно е да осигурите терариум с площ 0, 3 кв.м. Задължително е обаче да го оборудвате с пространство за къпане, което да е разположен на тъмно място. Подходящо е също така да залесите терариума с растения, което ще поддържа влажността на въздуха и ще придаде екзотичен вид. За допълнителна декорация можете да използвате и сухи клони. Оптималната влажност на въздуха е 75%. За настилка на терариума изолзвайте абсорбиращи основи. Торфният мъх е много подходящ. Температурата в терариума трябва да се поддържа в рамките на 25-35 градуса през деня и около 22 градуса през нощта.


Ключови думи: млечна змия, произход, местообитание, отглеждане, размножаване, хранене