Котка и малко дете в къщата: За и против

Ако имате коте в къщата, не забравяйте да го къпете с шампоан за котки. Ако е необходимо, използвайте специални шампоани против бълхи, по препоръка на ветеринарен лекар. Не забравяйте обаче, че някои препарати съдържат химикали, които могат да бъдат вредни за децата ви. Все пак съществуват ефективни и едновременно с това безопасни за децата препарати. При изборът им задължително се консултирайте се с вашия ветеринарен лекар.
Искате да си купите коте, но имате бебе в къщата? Помислете, дали не бихте ли могли да отложите покупката, докато детето ви стане малко по-голямо? Ако отглеждате едновременно бебе и котенце, уверете се, че животното е безопасно за бебето. Както и обратното, защото прекалено малките деца също могат сериозно да навредят на малко коте.
Не вярвайте на истории, които разказват, че вашата котка може да задуши бебето. Това е мит. Котките обичат да се сгушват до малкото дете и често посещават люлката или количката им, но това е всичко. Ако котката не харесва бебето, тя няма да му навреди, просто ще избяга и няма да се навърта край него. Обратното обаче е по-вероятно, защото малкото дете, което не може да координира добре движенията си, може да се превърне в сериозна заплаха за здравето на коте от по-нежните породи. Много котки започват да спят с децата, когато те са още бебета и в продължение на години им служат като възглавница и своеобразен източник на комфорт. Когато бебето пристигне у дома, котката веднага ще се заинтересува от новото създание. В началото дори може да бъде малко уплашена. В този случай усилията ви трябва да бъдат насочени към постигане на мир, като внимателно запознаете котето с новия член на семейството. Връзката между котката и бебето ще се развива добре, необходимо е само тяхната комуникация да бъде организирана правилно. Първоначално предоставете на домашния любимец възможност да инспектира и подуши бебето. В никакъв случай не го прогонвайте с крясъци. Ако, например, не искате котката да се катери по креватчето на бебето, забранете й това със спокоен тон. Не провокирайте ревността на котката, а напротив - покажете й, че с появата на бебето вашата любов към нея не е намаляла. И още нещо, което е много важно. Не позволявайте вашия домашен любимец да се превърне в играчка за детето. Нека между двамата се изгради приятелска връзка, която вие да държите под контрол.


Ключови думи: котка, бебе, дете, отглеждане, съжителство