Какви риби да отглеждаме в изкуственото езеро?

Те са също домашни любимци, както котката и кучето. Кои обаче са най-подходящите видове риби, които да украсят вашето езерце в градината, офиса или заведението? Ако си задавате въпроса „Какви рибки да избера?“, ние ще ви помогнем с малко информация:

Пъстърва
Пърстървата е хищник и ако ще я отглеждате трябва да вземете това предвид, както и фактът, че тези риби изискват отлично наситена с кислород вода. Предимството на пърстървите е, че те издържат ниски температури и остават активни, дори през зимата, когато езерцето е заледено.

Есетра
Есетрите не понасят затлачването на дъното, както и влакнести водорасли. Капризни са за отглеждане, но ако успеете да ги задържите във водоема си, те ще бъдат неговата прекрасна украса.

Шаран
Ако се аклиматизира добре във вашия водоем, шаранът може да се окаже един отличен избор на риба за езерцето. Той е непретенциозен, ако водния басейн е достатъчно голям, шараните ще достигнат до 5-6 кг. Освен това той се грижи за подобряването на средата във водоема, защото си похапва от водната растителност. Тъй като шаранът се храни с водорасли, много е полезен по времето на цъфтеж на водораслите. Водата, в която се отглеждат шарани е сравнително по-чиста от тази, в другите изкуствени водоеми. Шаранът е и добра атракция, защото обича често да изскача от водата.

Лин
Рибите Лин могат да понесат известен кислороден недостиг, защото умеят да се заравят в калта. Те също са добър избор за изкуственото езерце, тъй като се отглеждат лесно.

Каракуда
Каракудата е много издръжлива и може да оживее дори и в неблагоприятни условия. Тя е дребна и не достига повече от 100 грама, но за сметка на това отглеждането й няма въобще да ви затрудни. Много е подходяща за малки декоративни езерца.

Кои шаран и Златна рибка
Това са основните представители на декоративни езерни риби, подходящи за нашия климат. Те са много атрактивни като оцветяване и се открояват във водата. Техните ярки краски просто ще оживят вашия изкуствен водоем и ще го направят особено привлекателен. Шаранът достига до 30 кг и един метър дължина, а Златната рибка – едва до 300 грама. Тези видове рибки съжителстват отлично с гореизброените и могат да бъдат отглеждани заедно с всеки един от тях, с изключение, разбира се, на хищната пъстърва.


Ключови думи: риби, изкуствено езеро, видове, отглеждане, особености