Характер и поведение на котката

Известно е,че котките са изключително свободолюбиви животни, със своеобразен характер и понякога с необяснимо поведение. Характерът на котката се формира в съответствие с околната среда, като винаги преобладават наследствените качества. От най-ранна възраст котката много точно разграничава всички особености в поведението на човека и именно от това зависи формирането на характера и поведенческите и реакции. Лошото, недоброжелателно отношение към нея води до това, че тя става нервозна и плашлива или прекалено агресивна. Обратно, спокойният и приветлив характер на стопанина се предава на животното.
Различните емоциални състояния на котката, се изразяват чрез поведенчески пози и жестове. Ето някои от тях:
Миролюбива поза. Тялото е отпуснато, спокойно; опашката е леко завита около него; котката примигва и замижава с очи; безцелно мести погледа си.
Страхова поза. Животното е снишено до земята; главата е наведена, ушите са странично прилепени към нея; козината на гърба е настръхнала; зениците са силно разширени; котката се опитва да е незабележима и най-често търси място да се скрие.
Защитна поза. Тялото е напрегнато и леко снишено; ушите са притиснати към главата; следва замахване с лапи, плюене, разширяване на зениците, съскане и изгърбване с настръхване на козината, което прави тялото да изглежда значително по-едро, което се дължи на възможността на котката да удължава гръбначния си стълб.
Агресивна поза. Котката е с леко изнесено назад тяло (до изгърбване в задната част на гърба); очите са леко притворени със средно стеснени зеници; опашката е напрегната и изпъната; устата е отворена; погледът и фиксиран в противника; ушите са щръкнали и леко извити встрани; позата изразява готовност за скок и атака, придружен със съскане, плюене и включване на лапите и ноктите, а в заключителния етап – на зъбите, при това с хирургическа точност.


Ключови думи: котка, полезно, характер, поведение, поза, защитна поза, миролюбива поза, страхова поза, агресивна поза, cat, character, behaviour, pose