Гълъби - полезна информация

Домашните гълъби живеят между 15 и 20 години. Новопридобитите гълъби първоначално трябва да се поставят в карантинно помещение, където да пребивават в продължение на 1 месец. Специалистите съветват партидата да не надвишава 30 броя птици, закупени наведнъж. Новодошлите се настаняват в помещение с подова площ 4 х 3 метра, а височината трябва да бъде 2.5 метра.

Оптималната температура за отглеждане е около 20 градуса. По-високата температура в помещението не е препоръчителна, защото насърчава активното развитие на акари, дървеници и др. За предпочитане е да използвате подова настилка, която лесно се почиства, поръсена например с трици, талаш, едър пясък или торф, като дебелената на постелята трябва да е 5 см. Този момент не бива в никакъв случай да се пренебрегва, защото отглеждането на птиците върху гол под води до до изкривяване на пръстите на краката.

Храненето на гълъбите варира в зависимост от телесното им тегло. Ако птицата тежи 200-300 грама, то тогава дневната й дажба би следвало да бъде 20 - 30 грама фуражна смеска, при тегло от 300 да 500 грама, тя се вдига на 30 - 40 грама, а при по-тежки птици, с тегло над 500 грама, дневната дажба е 40 - 50 грама фураж. Полезно е също така да се дава на гълъбите и нарязани зелеви листа, листа от маруля, билки и т.н. За да се осигури нуждата от калций за птиците, в помещението трябва да поставите също и тебешир, глина, хидратна вар, черупки от яйца или чакъл.

Към водата за пиене на гълъбите се добавя готварска сол, но в съвсем малки количества, защото прекалено солената вода може да предизвика отравяне със сол. Борбата със заболяванията по гълъбите се води предимно с внимателно почистване и дезинфекция на гълъбарника най-малко 1 път в месеца. Хранилките и поилките трябва да се почистват и измиват поне веднъж седмично с 3-4 процентов разтвор на сода, след което се изплакват обилно и се подсушават. Веднъж на две седмици ги дезинфекцирайте и със специални препарати. Ако се налага да ползвате лекарствени препарати, те се добавят сутрин в храната или водата на птиците. Силните антибиотици, особено в големи дози обаче, не са препоръчителни.

Не забравяйте, че домашните гълъби могат да бъдат носители на инфекциозни болести, които са опасни за хората, като например орнитоза, енцефалит, туберкулоза, салмонела, туларемия и така нататък. Затова не пренебрегвайте хигиената в помещението, в което отглеждате гълъбите, а също и вашата лична хигиена.


Ключови думи: гълъби, отглеждане, хранене, помещение, гълъбарник, болести, дизенфекциране