Развъждане на Златните рибки

За да могат Златните рибки да хвърлят хайвера си, необходимо е да разполагате с аквариум, чийто обем е поне 25-30 литра. Женската трябва да бъде придружена от два или три мъжки екземпляра. Дъното на аквариума не бива да бъде посипано с пясък, яйцата, които падат върху него се съхраняват най-добре при циментово, цинково или стъклено дъно. Температурата на водата не бива да бъде по-ниска от 16 градуса или да надвишава 22-24 градуса.
Най-добре покрийте дъното на аквариума с дребнолистни растения, като fontinalis, peristolistnik или hornwort. Постарайте се всяка сутрин аквариумът да бъде огрян от слънчева светлина или от изкуствената светлина на електрическа крушка. Почиствайте водата често, като следите нивото й да не надвишава 20 – 25 см.
Златните рибки навършват полова зрялост на една година. Ако рибките системно се прехранват, това може да доведе до затлъстяване и съответно – до безплодие. През размножителния период е добре златните рибки да се хранят предимно с живи червеи, например земни червеи, дафния. При липса на жива храна, можете да използвате мляно месо. Няколко дни преди хвърлянето на хайвера, мъжките започват да преследват женските. Активността им нараства, преминавайки в яростно преследване, прекъсвано от кратки почивки. От резките движения на рибките между растенията, дългите им перки могат да пострадат, затова е необходимо да се избират по-меки растения.
Хвърлянето на хайвера започва в ранни зори и продължава до средата на деня. Това може да се повтаря 4-5 седмици, до началото на октомври. Женските пускат своя хайвер докато плуват около растителността, а мъжките минават след тях и го оплождат.
Хайверът е много лепкав и това му помага да се задържи върху растенията. Първоначално той има кехлибарен цвят, който след 2-3 дни избледнява. След изхвърлянето на хайвера, рибите трябва незабавно да бъдат отделени, в противен случай те ще го изядат. Можете да направите и обратното – да отстраните растенията, по които са полепнали яйцата и да ги преместите в друг контейнер. Аквариумът, в който отглеждате яйцата трябва да бъде поставен на светло място, но същевременно да е защитен от прегряване. Така например, ако яйцата бъдат поставени в плитък съд и на пряка слънчева светлина, те могат да бъдат загубени.
Първоначално малките рибки се отглеждат 4-5 дни при температура на водата 22 – 24 градуса, която по-късно може да бъде понижена. Например, на седмия /или осмия/ ден тя вече може да бъде 14 градуса.


Ключови думи: златни риби, размножаване, изисквания аквариум, подходяща температура