Първа помощ за костенурките

Въпреки, че костенурките разполагат с броня, която ги защитава от враговете им, много често се случва те да получат различни наранявания и травми. Понякога нараняванията са фатални и трябва да се реагира светкавично за да получи животното навременна медицинска помощ и животът му да бъде спасен.

Счупена коруба
Те са съединени от жива тъкан, така че на нараняването трябва да бъде обърнато внимание, ако искате костенурката да оживее. В този случай е необходимо да потърсите незабавно помощта на ветеринарен лекар. Счупването на корубата може да доведе до инфекции, затова трябва да окажете първа помощ, като почистите раната. Ако фрактурата е малка, можете да използвате тиксо, за да съедините счупените части.

Травми и наранявания по главата
Фрактурите тук могат да бъдат много опасни. Има вероятност те да доведат до невъзможността животното дълго време да преглъща храната си, а това е животозастрашаващо. Ако има счупвания в тази област, те трябва да бъдат обработени и да се приложи лечение със стоманена шина. Раната трябва да се третира с дезинфектант за да се предпази от замърсяване, а също и мъртвите тъкани да бъдат остранени. Ако нараняванията са по устата на костенурката и тя не може да се храни, задължително трябва да се обърнете към ветеринарен лекар.

Счупен крак
Обикновено това е толкова сериозно, че в повечето случаи се стига до ампутиране на пострадалият крайник. В случай на подобна травма, незабавно се обърнете към ветеринарен лекар.

Отравяне
Тук ще изброим някои от най-характерните симптоми на отравяния при влечугите. Следете поведението на вашия домашен любимец и ако разпознаете някои от тях, не чакайте те просто да отминат, а потърсете помощта на ветерианер лекар.
• Промени в дишането (честотата на вдишванията е увеличена, влечугото диша дълбоко)
• Повишено слюноотделяне
• Повръщане
• Летаргия
• Промяна в поведението (влечугото е прекалено активно или прекалено пасивно )
• Надраскване на муцуната и устата
• Диария и други промени в изпражненията
• Триене на устата от земята или други повърхности


Ключови думи: костенурка, първа помощ, болести, симптоми, лечение