Най-интелигентните и податливи на дресировка кучета

Канадски учени от Университета на Британска Колумбия във Ванкувър са провели научни изследвания в областта на интелигентността при кучета. Те са стигнали до заключението, че "кучешкото IQ" отговаря на умствените способности на двегодишно дете. Въз основа на интелектуалните възможности на кучетата, канадските изследователи класираха най-интелигентните породи.
Ето и първенците:

Border Collie
е на първо място в списъка на най-интелигентните породи кучета. То има неизчерпаема енергия и уникален стил на работа. Тази порода може да се похвали с огромна бързина на движенията, точно изпълнение на командите, остър ум, както и способност да работи самостоятелно. Тези качества са му вродени. Въпреки факта, че колито лесно се поддава на обучение, неговото отглеждане не е съвсем лека задача. Основната радост в живота му е да бъде полезно. С много всеотдайност то участва в различни състезания и турнири по овчарска ловкост. Ако обаче собственикът не гарантира на домашния любимец достатъчно упражнения, няма да успее напълно да се възползва от радостта от общуването с това забележително животно.

Пуделът
заема второто място в класацията на канадските учени. Произходът на породата води началото си още от древни времена. Така например, пуделът е бил любимата порода на Мария Антоанета. Малкият размер, податливостта му на дресировка, интелигентността, игривостта на този чудесен домашен любимец, са го превърнали в едно от най-популярните и обичани от всички породи кучета. Нека не забравяме, че точно пуделът изпълнява трудните циркови номера, радвайки малки и големи.

Немската овчарка
e на трета позиция. През 1882 г. тази порода е представена за първи път на изложение в Хановер. Известно е, че немските овчарки са незаменими помощници в полицията и армията. Всеки собственик на немска овчарка може да намери най-подходящото за него и неговия домашен любимец обучение и да се радва на успехите на своя питомец. Приятел, спасител, охрана, дисциплиниран състезател, грижовен пастир или пък куче-водач - немската овчарка няма никога да ви разочарова, каквато и задача да й поверите. Повечето собственици на немски овчарки вероятно няма да се съгласят с третата позиция, която е отредена на породата от канадските учени и ще твърдят, че тези кучета заслужават да водят в класацията. Дали ще се съгласите с тях, решавате вие.


Ключови думи: кучета, интелект, най-умно куче