Аляски маламут - Медицински проблеми

Един от най-честите медицински проблеми при маламутите, това е така наречения "снежен нос" или лоша пигментация. Снежен нос означава промяна в пигментацията на носа, който от черен се превръща в розово-червеникав. Всъщност това явление е често срещано сред северните породи кучета. Този проблем обикновено изчезва през топлите месеци, за да се появи отново през зимата, което е напълно нормално. Кучетата с подобна лоша пигментация обаче са изложени на риск от развитие на рак, в резултат на слънчево изгаряне. Следователно, такова куче не е желателно да бъде оставено дълго на слънце в горещите дни.
Проблеми с очите
Прогресивна атрофия на ретината, както и централна прогресираща атрофия на ретината се наблюдават при много видове кучета, включително и при Аляския маламут. Всички тези проблеми са причинени от генетиката.
Метеоризъм
Метеоризмът е остра стомашна дилатация, усукване и волвулус. Стомашният волвулус е състояние, което може да застигне всички породи кучета, които имат обемен и дълбок гръден кош. Подуването е опасно за живота на кучето и често води до смърт. При повечето кучета стомаха набъбва от газ, течност, или и двете, което се нарича остра стомашна дилатация. След това, стомахът може да се усуче около оста си. Ако е усукан по-малко от 180 градуса, това се нарича усукване, а ако усукването е повече - волвулус. Следователно, става дума за три състояния: остра стомашна дилатация, усукване и подуване. Острата стомашна дилатация не е опасна и може да отмине след няколко малко минути. Усукването или волвулусът обаче са животозастрашаващи и изискват незабавна ветеринарна намеса. Рецидиви се заберязват в около 15% от случаите. Причините за подуването все още не са известени.
Хондродисплазия
Това е генетично заболяване, известно също с названието "джудже", въпреки, че терминът не е съвсем правилен. При тази болест се нарушава формирането на хрущялните кости. През 1970 г. американският национален клуб на породата официално призна болестта и започна да насочва усилията за борба с нея. Наскоро беше доказано, че болестта се предава по генетичен път и затова са разработени специални математически схеми, с чиято помощ вече се проверява родословието на кучетата.

Други статии за Аляски Маламут:
Аляски маламут


Ключови думи: аляски маламут, болести, проблеми, заболявания