Карантина при закупуването на Дискуси и хранене

Когато купувате Дискуси, специалистите съветват да си вземете рибки на възраст най-малко 15 дни. Критериите за дължина на тези рибки са следните: Рибките на месец и половина са дълги 2.5 cm, на два месеца - 3,5 cm, а възрастните екземпляри достигат 12 cm.

С цел да се предотвратят евентуални заболявания, препоръчва се карантинен престой на Дискусите от три часа във вана с разтвор от формалин (1 кубически сантиметър 40 процентов формалин за 10 литра вода), при темтература на водата 35 градуса. Процедурите провеждайте два-три пъти, с интервали между отделните процедури от 3-4 дни. За да се избегне термичен шок, необходимо е температурата на водата постепенно да се повишава, след което отново плавно да се намалява, като това се извършва в продължение на един-два часа. Японските специалисти са на мнение, че здравите Дискуси могат да понесат температура на водата до 38.5 градуса и препоръчват рибките да се държат от 3 до 5 дни при 33-35 градуса. Разбира се, водата трябва да се сменя редовно.

Хранене на Дискуси
За да се избегнат заболявания, препоръчително е да се избягва храненето на рибата с жива храна от естествени водоеми. Замразената жива храна също трябва да бъде преработена чрез формалинов разтвор и след това обилно изплакната. Тези мерки са напълно достатъчни, защото самата процедура по замразяването убива много патогени.
Някои специалисти използват за храненето на Дискуси смес от замразена жива храна и рендосано говеждо сърце или месо от скариди. Други пък са на мнение, че живата храна от сладководни водоеми е преносител на много заболявания и те препоръчват за храненето на Дискусите да се използват само морски дарове (месо от скариди, миди, морски таралежи и т.н.). Можете да прибегнете също така и до помощта на специалните сухи храни, които са обогатени с протеин (30 - 36 процента), но ако ще развъждате рибките с комерсиална цел, тези храни са доста скъпи и затова не се радват на голяма популярност.
За да се компенсират липсващите витамини, в аквариума на Дискусите периодично трябва да бъдат поставени водни растения с меки листа (Limnophila, Cabomba, Hygrophila), които рибките постепенно отхапват. Възрастните Дискуси се хранят три пъти на ден, а младите - пет или шест пъти дневно.


Ключови думи: дискуси, аклиматизация, хранене, приготвяне на храна, подходяща храна