Влечугите като домашни любимци за деца

Влечугото може да бъде добър домашен любимец за дете, стига детето да е на възраст, която му позволява да разбира своите отговорности, за да се грижи правилно за своя приятел. Разбира се, трябва внимателно да се следи процеса на комуникация на детето с влечугото и малчуганът да бъде отлично запознат с правилата за хигиена. Ако не е в течение на навиците и начина на живот на влечугите, мисълта, че подобно хладнокръвно, хлъзгаво същество, може да направи детето ви щастливо, вероятно ви изглежда направо плашеща. Но не се притеснявайте. В действителност, влечугите не са хлъзгави! Тяхната кожа е покрита с люспи и е абсолютно суха. Все пак обмислете добре възможността да приютите в дома си влечуго, защото дори и официално това да бъде домашен любимец лично за вашето дете, все пак вие ще трябва да поемете по-голямата отговорност по отглеждането на животното.
За да се избере домашен любимец влечуго за едно дете, решението трябва да се основава най-вече на възрастта на детето. Специалистите препоръчват тези видове влечуги, които обикновено са спокойни и кротки. /Разбира се, в някои случаи, прекаленото спокойствие на влечугото може да бъде сигнал, че то е болно, така че е необходимо да се обърне специално внимание./ Ето какви видове влечуги са подходящи за отглеждане от деца, според специалистите:

• Гущери: водна агама, леопардов гекон, брадата агама

• Змии: царевична змия, царска змия, кралски питон

• Костенурки: леопардова костенурка, червенокрака костенурка, средноазиатска костенурка

Всички тези видове влечуги са подходящи, защото те са хрисими и лесни за отглеждане. Прекият контакт на детето с тях не е проблем, ако се спазват хигиенните изисквания. Трябва задължително да приучите вашето дете, че след контакт с домашния любимец то не трябва да докосва очите, устата, лицето или ушите си, преди да е измило добре ръцете си със сапун и вода. Това е задължително условие, защото е известно, че точно влечугите са преносители на опасни инфекциозни заболявания, като саломонела, дори и ако те самите не са болни. Освен това обяснете на детето, че в никакъв случай не бива да целува влечугото, защото това е най-лесният начин да се зарази.


Ключови думи: влечуго, домашен любимец, отглеждане от дете, хигиена