Чинчила – обучение и някои здравни проблеми

Чинчилата се обучава сравнително лесно. Тайната се състои в използването на лакомства като награда за добре свършената работа. За тази цел обикновено се използва една от любимите храни на чинчилата – стафиди. Подушвайки миризмата на стафидите, чинчилата веднага ще дойде. Използвайки лакомството като примамка, можете да разчитате, че скоро животното ще се приучи да се качва на рамото ви и да се гали в него. Нещо важно, което трябва да знаете е, че тези животни имат изключително добре развити „вътрешни часовници“. Затова трябва да си играете с вашия домашен любимец винаги по едно и също време на деня, за да знае той, кога предстои поредния урок.

Ето и най-често срещаните здравни проблеми при чинчилите.

Ако забележите фекални замърсявания в областта на ануса:
Това най-вероятно се дължи на обилно и богато хранене. За да предотвратите подобно замърсяване, ограничете домашния любимец, като му предоставяте по-лека храна. Следете внимателно консистенцията на изпражненията на чинчилата, защото всяка промяна в това отношение е причина за безпокойство.

Опадване на козината и червени петна по носа:
Вероятно става дума за тения. Тя се причинява от гъбички, а чинчилите с този проблем губят козината си и по носа, краката и около очите им се появяват крастави червени петна. В този случай се обърнете към ветеринарен лекар, който да изпише необходимите медикаменти.

Чревни проблеми (Ентерит):

Това се дължи на неправилно хранене или лоша хигиена. Често пъти и стресът може да бъде причината за подобни проблеми. Но най-често става дума за недостатъчно съдържание на фибри в храната на животното, както и наличието на твърде много въглехидрати. Тогава „добрите бактерии“ умират, а други, като например еширихия коли и салмонела се възползват от ситуацията. Третирането им е предизвикателство, задължително се консултирайте с ветеринарен лекар.

Респираторни инфекции:
Пневмония, кихане и инфекции на горните дихателни и очите са проблеми, които най-често са свързани с лоша хигиена, непълноценно хранене или неподходяща температура. Лечението се извършва чрез антибиотици.

Наличие на лиги:
Причината е в неправилната подредба на зъбите на животното, което често е генетичен проблем. Нарича се неправилна захапка. Може обаче да се дължи и на недостиг на минерали. Ако вашият домашен любимец има този проблем, зъбите му ще трябва да се подрязват периодично.

Топлинен удар:
Тъй като чинчилите обитават хладни и сухи места, те са крайно чувствителни към температурата или влажността на въздуха. Ако температурата е по-висока от 27 градуса, внезапен колапс може да е сигнал за топлинен удар. Домашният любимец започва да диша бързо и учестено, на пипане е горещ. Трябва веднага да се масажира с хладка вода и да се постави на хладно и сухо място.

Други статии за Чинчила:
Чинчила – домашен любимец


Ключови думи: чинчила, обучение, болести, симптоми