Три мита за папагалите

Историите, които се разказват за тези толкова забавни домашни любимци, понякога са силно преувеличени. Така например, общоприетото схващане, че те са побойници, които постоянно крещят, предизвикват бъркотия и кълват собствениците си е далеч от истината.

Папагалите са набеждавани за по-шумни, отколкото са всъщност

Вярно е, че когато се намират в дивата природа, папагалите общуват по между си чрез крясъци. Дивият папагал издава крясъци, за да повика някой себеподобен, защото когато е в гората, това е единственият шанс да общува на далечни разстояния. Обикновено този, към когото е насочен крясъкът, също отвръща подобаващо. Това е съвсем нормално общуване. По съвсем различен начин стоят нещата, когато папагалът се отглежда у дома. Разбира се, възможно е той да издава кресливи звуци от време на време, но това е с една единствена цел – да привлече вниманието на собственика. Много често, ако се нуждае от храна, вода или просто му е скучно и търси компания. По принцип, папагалите не са толкова кресливи, колкото им се носи славата.

Папагалите са обявени незаслужено за побойници

На папагалите рядко им се налага да се бият в дивата природа. Вместо това те използват езика на тялото, като чрез него съвсем точно могат да предадат, че някой е твърде близо или е навлязъл неканен във вече заета територия. Обикновено, този папагал, който е извършил нарушението, бива респектиран от заплахите и предвидливо излита преди да се е наложило да се пролива кръв. При хората обаче, нещата стоят съвсем различно. Те не използват езика на тялото, а направо налитат на бой. Ето защо, ако понякога домашния папагал действа по същия начин, то е само защото е добър имитатор и е убеден, че единствено чрез директна проява на агресия може да бъде правилно разбран от своя собственик.


Папагалите са разхвърляни и обичат да създават бъркотия - дали в действителност е така?

Не, точно обратното. Е, все пак зависи и от това, какво всеки един човек разбира под понятието разхвърлян. Ако трябва лично вие да се справите с черупки, части от кори, кухи дървесни стволове и други подобни неща, за да намерите храната си, вероятно също бихте направили подобаваща бъркотия, докато се храните.
Има и друго. Папагалите се нуждаят от възможността да играят и да проучват с помощта на човките си различни предмети. Ако предпочитате папагалът ви не поврежда мебелировката, осигурете различни интересни варианти на игри в клетката му. Така ще видите, че папагалите съвсем не са такива любители на бъркотията, както всички ги набеждават.


Ключови думи: папагали, митове, побойници, щумни любимци