Някои малко известни факти за папагалите

Езикът на тялото
Хората са живели с кучета и котки в продължение на много години и повечето от нас нямат никакви проблеми в разчитането на езика на тялото им. Така например, всички сме по-склонни да погалим спокойно някое куче, което маха с опашка. Повечето от нас също така знаят, че не бива да се пробват да галят котка, чиято козина е настръхнала. Но помислете, знаете ли как изглежда папагал, когато е настроен агресивно? Вероятно не, но не се притеснявайте, едва ли сте сами.

Ако разполагаш само с пера и клюн не е много лесно да изразиш настроение. Но няма страшно, защото с малко усилия можете да научите да разпознавате настроенията и намеренията на вашия папагал – например, когато иска да се измъкне от клетката или е загрижен от някой нов обект в стаята, а също и когато се надява на милувка и прегръдка или когато просто иска да се върне в клетката си, ако преди това е бил на свобода. Ако успеете да научите тези едва уловими знаци, със сигурност ще си спестите много крясъци и неприятни ситуации. Ето защо, ако ще отглеждате папагал у дома, най-важното е да научите езика на тялото му. Наблюдавайте го, вглеждайте се в знаците, които се мъчи да ви даде, слушайте крясъците, които издава и със сигурност ще дойде моментът, в който вие и вашият домашен любимец ще се научите да се разбирате взаимно.

Специфика на храненето
Ако сте новодошъл в света на папагалите, вероятно си мислите, че всичко, което трябва да направите за вашия домашен любимец е да му дадете веднъж на ден зърнена смеска и вода. В продължение на много години, относно отглеждането на папагалите ни е било обяснявано, че именно храненето е най-лесната част от това начинание. Но фактите за храненето на папагалите са се променили драстично през последните няколко десетилетия. В крайна сметка, оказва се, че повечето папагали ядат изключително разнообразни храни, когато се намират в дивата природа. Там те разполагат с огромно разнообразие от ядки, плодове, листа и дори ларви. Много папагали консумират дори и малки количества пръст, глина, както и специални растения, съдържащи различни минерали, необходими за поддържането на физиологичните процеси. Каквото и да сте чували за храненето на папагалите, трябва да знаете, че те се нуждаят много повече от семена, отколкото обикновено се съдържат в смеските им, включително пресни плодове и зеленчуци. Това означава, че ако ще отглеждате папагал, трябва да отделяте повече време за пазаруване и подготовка на неговото меню, а не просто ежедневно да изсипвате шепа семена в купата му. Готови ли сте за това?


Ключови думи: папагали, език на тялото, норми на поведения, приготвяне храна