Обикновена или Източна Розела (Platycercus Eximius)

Източната Розела е малък папагал. Дължината на тялото му е 32 см, а на крилата - около 11 см. Тези птици имат много красиво оперение. В горната част на гърба са черни, но в окраската присъства и жълто-зеленият цвят, а в долната си част гърба им е зеленикаво-жълт. Шията и гърдите са оцветени в ярко червено и ярко жълто.
При естествени условия тези папагали живеят на открити места. Те се хранят със семена на различни видове треви (детелина, люцерна, пшеница) и плодове (ябълки и круши).
Папагалите Източна Розела вият гнездата си в хралупи на големи клони, но често се случва и да гнездят в празни заешки дупки, които намират по стръмните глинести брегове.
Тези папагали могат да бъдат отглеждани в големи клетки или кафези. Те бързо свикват с хората и се държат спокойно в тяхно присъствие, но могат да бъдат доста агресивни към други птици, така че, най-добре би било да се държат далеч от такива.
Източната Розела обича да се къпе, това трябва също да се има предвид и в клетката да се постави подходяща ваничка с вода, където птицата да може да прави ежедневни бани. Дълбочината на съда трябва да бъда 2-3 см.
Относно храненето на Източната Розела се препоръчват различни семена, плодове и зеленчуци. Много добра идея е периодично да им се дават по няколко червея на хранене, особено, по време на отглеждането на малките. Тогава даже се препоръчват още по-големи дози жива храна.
През този период, също така трябва редовно да дават сварени яйца, както и бял хляб, напоен с мляко. Най-добрата храна в този момент са полуузрели съцветия от просо, канарско семе, съцветия на различни плевели и кочани царевица. Можете да ги храните също така и със смес от зърнени култури - просо, овес и пшеница. Те могат да бъдат в сухо състояние или още по-добре – покълнали. Папагалите Източна Розела обичат много и кедрови ядки, както и върбови клонки. По време на гнезденето към меката храна трябва да се добавят и минерални добавки.


Ключови думи: обикновена розела, източна розела, размери, отглеждане, хранене, подходящи храни