Известните и котките

Не само древните египтяни са боготворели котките. Тя е била любимо животно през всички исторически епохи и на световно известни личности. Много от тях полагали изключителни грижи за четириногите си спътници в живота, обграждали ги с голяма обич и внимание.
Първите достоверни сведения за домашната котка са на древногръцкия историк Херодот, който след пътуването си в Египет през 450 г. пр. н.е. подробно е описал гробницата на богинята с котешка глава - Баст. Според него гробницата била построена на остров, обграден с вода, с изключение на входа, построен от фин червен гранит, а богинята често била представяна свиреща на светещ музикален инструмент, завършващ на върха с котка като емблема на луната.
Древнокитайският философ Конфуций (551-479 г.пр.н.е.), споменава котката във философските си произведения и самия той е имал няколко много обичани от него котки.
Френският кардинал Ришельо (1585-1642 г) толкова бил пристрастен към тях, че завещал голямо наследство и значителна пожизнена рента на любимите си 14 котки.
Леонардо да Винчи освен да рисува котките, бил заинтригуван от тях и като учен. След задълбочени изследвания той съставил класификация на животните, в която причислил котката към семейство котки, към което присъединил и лъва, тигъра, пантерата, леопарда, риса и др. ученият установил, че техните сетивни органи например зрение и обоняние, са развити много по добре, отколкото при човека. За котешкото око той писал, че зеницата му при силна светлина се свива от пълен кръг до тясна цепка. На Леонардо принадлежи великата фраза:”Ще дойде ден, когато умъртвяването на животно ще се приравнява с убийство.”
Физикът, астрономът и математикът Исак Нютон (1642 – 1727 г) също бил голям почитател на котките. Той имал две котки, които много обичал и допускал до леглото си в спалнята. За да имат постоянен достъп до него, той наредил да се направят отвори във вратата. Така котките можели да играят на воля в цялата къща.
Древноримският оратор Цицерон имал няколко котки-негови любимки, с които се разделял само като държал реч.
Италианският режисьор Федерико Фелини също бил голям любител на котките. Той направил богати дарения на котешките приюти в родния си град.
Страстен любител на котките бил и големият филмов режисьор Стивън Спилбърг, който притежавал и котка от необичайната и изключително рядка порода „девон рекс”. Според негови изказвания той бил вдъхновен от нея в създаването на своя най-касов филм за извънземни.
Гениалният Фреди Меркюри от Куин, също бил голям любител и защитник на котките. Той притежавал няколко великолепни персийки, но наред с тях отглеждал и безпородни котки прибрани от улицата. Общо имал 12 котки. След смъртта си част от наследството му било отредено за храненето и отглеждането на котките.
Холивудската звезда Ава Гарднър – притежавала прекрасна сиамска котка, с която често се снимала за списания.
Италианската звезда Джина Лолобриджида имала прекрасен персиец, с който много се гордеела.
Котките са голямата любов и на Бриджит Бардо наред и с други животни, които отглежда.
Списъкът на любителите на котките е безкраен, след като се запишат и всички хора на земята, които обичат тези животни.


Ключови думи: котка, известни личности