Жабите като домашни любимци

Жабите могат да бъдат прекрасни домашни любимци, но все пак е добре да обмислите някои неща, преди да си вземете жаба у дома. Така например, тези животни се славят с доста дълъг живот, което означава че вие трябва да бъдете готови за дългосрочен ангажимент. Средната продължителност на живота на жабите е от 4 до 15 години, а са известни и видове, които живеят още по-дълго.
Що се отнася до изискванията за отглеждане, тук също има доста специфики. Много жаби имат сравнително прости изисквания за светлина, температура, влажност на въздуха, но за сметка на това тези домашни любимци са много чувствителни към отпадъци и трябва да поддържате средата им на живот чиста. Може би някои хора намират за скучно да отглеждат жаби, но тук трябва да ги опровергаем, защото по принцип това са доста активни животни, особено по-малките видове. По-големите жаби водят по-заседнал живот и не се движат много-много.
Храненето на жабите също изисква познания. Повечето жаби трябва да се хранят предимно с насекоми, а някои от по-едрите видове ядат дори и мишки. Ако често пътувате и се налага да помолите някой друг да храни вашата жаба през това време, имайте предвид, че не всеки би се наел с тази задача.
Разбира се, както и при вземането на всеки друг домашен любимец, необходимо е да направите изследвания, преди да решите точния вид жаба, който искате да отглеждате – този, който най-добре би отговорил на вашите нужди. След това помислете за контейнера, в който ще отглеждате животното. Ето какво трябва да се вземе предвид:
В контейнера трябва да намерите място както за сухо място, така и за водно. Тъй като тези домашни любимци изискват специфична среда на живот, най-добре се обърнете към специализираните магазини, където ще намерите специални контейнери за тяхното отглеждане. Поддържайте контейнера винаги чист, защото жабите са изключително чувствителни към замърсявания.


Ключови думи: жаба, жаби домашни любимци, избор, отглеждане, хранене, контейнер за отглеждане