Как да отглеждаме щастливо морско свинче

Морските свинчета са социални животни и затова е препоръчително да се отглеждат в групи най-малко по две. Не се препоръчва в групите да има по два индивида от един и същ пол, освен ако не са баща и син или майка и дъщеря, защото ще възникнат борби между тях.
Клетката на морското свинче трябва да е повдигната от земята и добре вентилирана, но не на течение, за да не се простуди вашият любимец.
Давайте на морското си свинче в изобилие сено за храна и за постелка за сън. Никога не използвайте слама и талаш за постелки понеже те могат да попаднат в очите и ушите на морското свинче.
Тъй като морските свинчета за разлика от много други животни не могат да синтезират сами витамин С, е необходимо този витамин да им се предостави наготово с храната. Например таблетки витамин С могат да им се поставят във водата.
Диетата на морското свинче се състои от сено, зърно и зеленчуци. Дневната им доза храна трябва да съдържа пресни зеленчуци, плодове, стъбла на броколи, листа от глухарче, парче ябълка или портокал. Не трябва да храните морското свинче с марули, защото те са вредни за него и дори могат да станат причина за неговата смърт.
Зъбите на морските свинчета нарастват непрекъснато и по тази причина е необходимо да им осигурите нещо за гризане, за да могат да си ги поддържат къси.
Трябва да почиствате ежедневно клетката на вашето морско свинче от остатъци от храна, изпражнения и други замърсявания. Необходимо е и да я дезинфекцирате.
Морското свинче е добър домашен любимец, лесно се опитомява. Отделяйте му всяко свободно време, което имате за да го галите и му говорете. За да е щастливо му осигурете в клетката различни приспособления, в които да може да се крие.


Ключови думи: щастливо морско свинче, отглеждане, храна, клетка, марули, guinea-pig,food, breeding, hetch