Аляско хъски

Породата произхожда от Северна Америка. Теглото на тези кучета е от 35 до 45 килограма. Продължителността на живота – около 14 години. Аляското хъски може да бъде оцветено по следните начини - черно с бяло, червено, сиво и бяло, а има и такива, които съчетават три цвята: черно, бяло и червено. Това е средно на размер куче, добре балансирано, което много прилича на Сибирското хъски, но е по-високо и тънко от него. Породата е изключително енергична и игрива. Тези кучета са благородни, със силна воля, много весели, мобилни, дълбоко привързани към семейството си, интелигентни, социални и любящи.


Аляското хъски е добра компания за деца, защото се отнася приятелски дори и с непознати. Тези кучета обаче не са подходящи за ролята на пазачи, защото не лаят много, а и по принцип са дружелюбни с всички. Обучават се лесно, но обичат да виждат смисъл в командите, които изпълняват. Обучението на такова куче изисква търпение, постоянство и разбиране на природата му.

Аляското хъски може да бъде чудесен компаньон за джогинг, но не и ако е твърде горещо. Тези кучета обичат да вият и не обичат да остават сами за дълго време, така че е желателно да отглеждате две хъскита наведнъж. В същото време, ако се отегчи, кучето може да се превърне в истински унищожител на къщата.

Аляското хъски се разбира добре с други домашни любимци, особено, ако е израснало с тях. Относно храненето, може да се каже, че ядат твърде малко, за ръста си.
Не се препоръчва да се отглеждат в апартаменти в града, въпреки че при редовни разходки, това все пак е възможно. Но те са наистина много активни домашни любимци, така че най-доброто решение за отглеждането на такова куче е селска къща с голям двор, ограден с висока ограда. Високата ограда ще ги предпази от удоволствието да скитат из улиците, на което лесно се поддават.

Поради гъстата си козина, Аляското хъски се справя по-добре при хладен климат. В топъл климат може да се отглеждат само ако им е предоставено хладно място за почивка, защитено от пряка слънчева светлина. През лятото е добре да се държат в помещения с климатик. Козината им не се нуждае от специални грижи, с изключение на това, че по време на линеенето /два пъти годишно/ трябва да се реши всеки ден с метален гребен.


Ключови думи: аляско хъски, особени белези, условия за отглеждане