Папагал в дома – нещо съвсем различно от кучето или котката

Папагалите като домашни любимци са много различни от кучетата и котките. Може би дори повече, отколкото можете да си представите. Кучетата водят началото си от един животински вид - Canis Familiaris. Разликите във външния вид и характера може и да са големи , но всички кучета всъщност са от един вид, просто съществуват различни породи.

Котките са също един вид - Felis Catus. Папагалите, обаче, са стотици видове. Някои дори са от различни родове, което предполага още по-голяма разлика в родословното дърво. По този начин, можем да направим известни обобщения относно хранителните, емоционалните и физическите нужди на кучетата, защото те всички са един вид, но същото не се отнася за папагалите.

Така например, Макао от Южна Америка са много различни от жакото или от австралийските какаду. Това не е само до техните цветове или до формата на тялото. Езикът на тялото, също може да бъде различен. Те могат да ядат и съвсем различни храни в природата. Ето защо, не е достатъчно просто да знаеш нещо за папагалите. Вие със сигурност трябва да научите повече за вашия домашен любимец като вид.


Кучетата и котките биват развъждани селективно в продължение на хиляди години, но папагалите все още си съществуват и в див вид. С изключение на може би на папагалчетата корели, повечето видове папагали не са били развъждани и селектирани като цвят, функции или темперамент. В действителност, ние можем да проследим приемствеността на повечето папагали, живеещи на свобода, две-три поколения назад. Можем да го кажем и така - когато кучетата и котките са били опитомени, то папагалите са били просто укротени. Какво означава това? Това означава, че имате много по-различен домашен любимец в дома си, в сравнение с любимото ви куче или котка.

Хората обичат кучета, които лесно се обучават на битовите правила и очевидно имат и достатъчно желание да ги научат. Хората обичат и котките, които въпреки, че са по-своенравни от кучетата, отново успяват с лекота да се пригодят към дома на стопанина. Папагалите, от друга страна, са внесени в дома направо от дивата природа. Те не са селектирани и отглеждани специално за да бъдат идеалните домашни любимци, така че, връзката ви с тях няма да бъде подобна на тази, която бихте имали с кучето или котката, а напротив, това ще бъде абсолютно интуитивна връзка. За много хора това си е едно вълнуващо преживяване. Но все пак не очаквайте папагала ви сам да търси начини да се вмести в правилата на дома ви. Вместо това, вие ще трябва да работите за насърчаването на приемливо поведение и съответно да възнаградите домашния си любимец за неговите заслуги.


Ключови думи: домашни любимци папагали, особености, разлики с други дошни любимци