Торбеста захарна катерица - Petaurus breviceps

Те стават изключително популярни като домашни любимци в САЩ, след като медиите разпространяват новината, че Парис Хилтън притежава такова сладко животинче.
Лесно ли се отглеждат? Това зависи от вашето собствено разбиране. Ако сте свикнали с домашни любимци, които имат ниски или средни нива на енергия, тогава не е препоръчително да се захващате да отглеждате малката торбеста катерица. Тя е изключително активна и трябва да сте наясно, че разполага с много повече енергия, отколкото стандартните видове домашни любимци, с които хората са свикнали.
И още нещо – ако мислите, че вашата котка има много остри зъби и нокти, просто грешите, защото не сте виждали тези, на захарната катерица. Тук няма нищо случайно – тези животинки са съвсем мънички и в естествената си среда са постоянна жертва на по-големите животни. Ето защо изобщо не е изненадващо, че те разполагат с толкова остри зъби и нокти. Дали биха ги използвали срещу вас? Е, това зависи от ситуацията. По принцип тези катерици не се считат за агресивни животни, което означава, че биха използвали „оръжията“ си само при самозащита. Но ако имате други животни у дома или малки деца, тогава не се препоръчва да отглеждате този вид катерица. Децата са доста шумни понякога, което може да бъде възприето по неподходящ начин. Но ако проблемът с ноктите все пак ви безпокои и се притеснявате за мебелите у дома, то могат да бъдат отрязани.

Храненето на торбестите захарни катерици също си има своята специфика. Още повече, че специалистите предупреждават, че тези животинки често умират от заболявания, които идват от неправилното хранене. Ето основната информация за препоръчаното меню – насекоми, растения, пресни плодове и мед. Това съвсем не са всички храни, които торбестите катерици използват, когато са в дивата природа, но гореизброените успешно заместват повечето от тях. Всеки ден е необходимо да включвате в менюто им от всички тези продукти. Не може да ги храните със сушени или консервирани храни, както котките и кучетата, което също трябва да бъде взето предвид. В този смисъл, храненето на тези домашни любимци може да излезе доста по-скъпо.
Що се отнася до социалните нужди на животното, то е известно, че се привързва към един определен човек и в джоба му, например, се чувства отлично. С другите домашни любимци, ако имате такива, може и да не успее да се сприятели.


Ключови думи: торбеста катерица, отглеждане, хранене - меню