Сложната физиология на папагалите

Оказва се, че изобщо не е лесно да получите специализирани ветеринарни грижи за вашия домашен любимец и това се дължи главно на факта, че тялото на папагала е много по-различно от тялото на бозайниците. Папагалите имат много нежни кости, изключително чувствителна дихателна система и разбира се, страдат от напълно различни болести, в сравнение с кучетата или котките. Тези заболявания понякога могат да бъдат сложни както за диагностициране, така и за лечение. Не винаги е лесно те да се идентифицират, защото домашните птици рядко показват явни признаци на болест, докато изведнъж не се почувстват изключително зле.

Ветеринарните лекари, чиято специалност са домашните птици, често трябва да инвестират много повече време и усилия в обучение за физиологията и болестите, които засягат техните пациенти, за разлика от останалите си колеги. От друга страна, оборудването за диагностика и лечение на домашните птици е доста по-скъпо и не толкова лесно достъпно, тъй като е различно от обичайната апаратура, която може да се види в стандартните ветеринарни кабинети.

Папагалите имат не само сложни органи, но и невероятни умове. Много неща се случват в главата на един папагал, ето защо никога не е достатъчно просто да поставите един папагал в клетката му, в компанията единствено на няколко играчки. Тези птици идват от интерактивна среда, когато са били в диво състояние, така че, логично е да се нуждаят и от интерактивни домове.
Те имат необходимост да прекарват известно време извън клетката, както и да им бъдат предоставени условия за дейности, които да ги правят щастливо заети. Колкото тези дейности се доближават до това, което папагалите обикновено правят в природата, толкова по-добре. Това означава, че собственикът на папагал трябва да положи усилие и да помисли за проектиране на специална „игрова площадка“, както и да посвещава част от времето си всеки ден, за да участва в някои от игрите на папагала. Ако си мислите, че отглеждането на един папагал е по-лесно и отнема по-малко време, отколкото например отглеждането на едно куче, трябва да знаете, че дълбоко се заблуждавате. Папагалите имат активни умове и затова се чувстват добре само в среда, която е достойна за изследване. В действителност, точно това е едно от условията за здравословно отглеждане на папагали в домашни условия.


Ключови думи: папагали, физиология, условия за отглеждане, здраве