Папагалите Lorius chlorocercus

Lorius chlorocercus са внесени от Соломоновите острови. Те са големи и здрави птици, с доста дълги и широки опашки. Като домашни любимци са наистина отличен избор. Какво трябва да знаете, ако ще ги отглеждате у дома? Първо, Lorius chlorocercus не са като останалите видове Лори, които могат да бъдат хранени само с плодове. Специалистите съветват, поне 25 процента от храната им да е твърда, във вид на зърнена смеска. По отношение на плодовете, цитрусовите не се препоръчват. Както и не всички зеленчуци могат да бъдат включени в менюто им. Зеленчуците, които са подходящи са моркови и сварен ориз. Водата на папагалите винаги трябва да бъде прясна и на разположение в подходящо количество, въпреки, че част от течностите пернатите си набавят чрез плодовете, които консумират. Lorius chlorocercus обичат да се къпят. Обожават също и да се търкат в свежа зеленина, като дори предпочитат тази своеобразна „баня“ пред стандартната.
Както всички Лори и Lorius chlorocercus са красиви, силни, стадни птици, с изключително добра способност да имитират всякакви звуци, включително и човешкия глас. Точно на тях им се носи славата като най-добрите говорители на вида Лори. Притежават завидна интелигентност и са известни като най-умните сред роднините си. Ето защо, Lorius chlorocercus имат нужда от много умствена стимулация, което означава да им бъдат осигурени различни видове играчки. Ако обмисляте да отглеждате два папагала обаче, имайте предвид, че те могат да бъдат агресивни към по-дребните видове, като не е изключено да ги наранят или дори убият. Затова трябва да подходите много внимателно, ако ще отглеждате повече от една птица в една и съща клетка. Най-добре би било и двата папагала да са в млада възраст, ако тепърва ще започват да живеят заедно. Колкото по-възрастни са птиците, толкова по-голяма е вероятността от проява на агресия.
Отглеждани в домашни условия, на папагалите рядко може да им бъде предоставена пълна свобода. Но все пак можете да пускате вашия домашен любимец извън клетката и ще се убедите в неговото изключително доверие към човека. Що се отнася до големината на клетката, помещението за птиците трябва да съответства по размер на броя и големината на птиците.


Ключови думи: папагали лори, отглеждане, хранене, съжителство с други птици