Буркови неофеми - Neophema bourkii

Те са единствени видове от рода Neophema. Дължината на тялото е 22-23 см, опашката – 11 см. Имат розово-кафяво оперение, коремчето е розово-червено. Бузите са бели, а на челото на мъжкия има синя лента. Женските имат бели пера, намиращи се в предната част на главата.
Бурковите неофеми са податливи на размножаване в дома. Папагалите от този вид могат да живеят заедно в клетки с други видове дребни птици, те не са агресивни и шумни. Половият диморфизъм е слабо изразен по отношение на цвета им. Мъжкият има син цвят на челото, като в гънките на крилата цветът е по-наситен. Женската има синя зона на челото си и крилата й са оцветени по-слабо.
Що се отнася до храненето, в менюто им трябва да включите различни видове семена: просо, канарено семе, овесени ядки, маково семе, малко слънчоглед, коноп и ленено семе. Овес, пшеница и други зърнени храни е добре да се дават под формата на накиснати или покълнали семена. Можете да добавите и различни зеленчуци, моркови, плодове, треви и т.н.

Когато се използват за разплод, Бурковите неофеми трябва да бъдат поставени в по-големи клетки. В естествената си среда те гнездят в кухи дънери, с вътрешен диаметър не по-малък от 15 см и за направа на гнездото използват дървени стърготини, дървесен прах или торф.

Женската снася 4-6 бели яйца, с интервал от 36-48 часа, а инкубационният период е 18-20 дни. Малките напускат гнездото на възраст от 28-30 дни и са доста срамежливи, но след известно време на опознаване със собственика си, започват да се привързват към него. Цветът на младите папагали наподобява този на женската, с преобладаващи сиви тонове. Нормалното оперение се придобива до 9-ия месец или понякога малко по-рано – още на 7-ия или 8-мия месец. Това зависи от условията и храната – ако са отглеждани в просторни открити заграждения и им е било осигурено пълноценно хранене, смяната на перата им се извършва по-рано, докато в по-неблагоприятна среда, това се случва по-късно. Обикновено тези папагали снасят яйца два пъти годишно, като се случва да снесат дори и три пъти в годината, но това се наблюдава по-рядко. Още един важен факт - Бурковите неофеми се използват с голям успех като приемни родители за други видове папагали.


Ключови думи: Буркови неофеми, хранене, съжителства, размножаване, условия за отглеждане