Как да обучаваме папагала да идва при нас?

Коя е първата стъпка в обучението на птицата? Това е командата „Ела!“. Папагалите лесно я усвояват, особено ако я повтаряте няколко пъти през деня, в продължение на месец.

Научете вашия домашен любимец да реагира при тази команда и вече ще сте постигнали много, защото това означава, че папагалът вече не се страхува от вас, доверява ви се, признава вашето превъзходство. Така ще ви бъде по-лесно да контролирате поведението му. Освен това, домашният любимец ще свързва тази команда с проява на внимание от ваша страна – той ще асоциира командата с лакомства, игра и приятни емоции.
Как да започнем? Както при всеки друг домашен любимец, трябва да отделяте поне по 15 минутки на ден. Никога не започвайте обучението, ако се чувствате уморени или раздразнителни. Както се казва, търпението е ключът към успеха. Трябва да направите процеса на обучение приятен както за вас, така и за вашия питомец, тоест да превърнете тренировката в интересна игра.

Обучението на папагала трябва да се провежда в тиха стая, където нищо няма да отвлече вниманието на птицата. Трябва да осигурите също и безопасността на птицата, тъй като тя трябва да бъде свободна да лети из стаята. Затворете прозорците, вратите, изключете вентилатора. Не допускайте други домашни любимци в стаята по време на обучението. Целият процес трябва да бъде нещо положително, така че поощрявайте птицата, хвалете я и й давайте лакомства.
Не удряйте и не наказвайте папагала, дори и ако не се справя толкова добре, колкото вие бихте искали. Вашият домашен любимец трябва да се чувства спокоен и вниманието му да е фокусирано върху вас. Наблюдавайте внимателно дали птицата показва признаци на сънливост, разсеяност, страх или агресия. Ако тя се разтяга вертикално, отваря клюна си, издава остри викове и се опитва да ви клъвне, то определено не се чувства комфортно. Ако все пак искате да довършите тренировката, стимулирайте папагала с нещо положително, така че, да се почувства ободрен и развеселен. При постоянни тренировки, ще се учудите колко лесно вашият домашен любимец ще се научи да идва при вас, при зададена команда „Ела!“. След това ще можете да продължите обучението му и за по-сложни команди.


Ключови думи: папагали - методи за обучение