Соломоновото какаду Cacatua ducorpsii

Соломоновото какаду (Cacatua ducorpsii) е много интелигентно. Лесно привиква с хората. Известно е, че този вид папагал обича да бъде център на вниманието най-малко 2-3 часа на ден, което означава, че вземете ли си подобен домашен любимец, ще трябва да му отделяте ежедневно от времето си. В случай, че се почувства пренебрегнат, папагалът ще реагира с крясъци.
Това е един от най-игривите видове папагали. Ето защо е необходимо да му се осигури голямо разнообразие от играчки - въжета, стълби, звънци, хартиени торби, кутии, клони и т.н. Пада си по играчки, които може да отключи, да разнищи, да унищожи. Заниманието обаче бързо му омръзва и всяка седмица трябва да разполага с нова играчка. Твърди се, че Соломоновото какаду е много ревниво! Затова не бива да бъде оставяно насаме с малки деца. Когато е в нормална обстановка, този домашен любимец е спокоен и достатъчно тих.
Това е един много социален папагал, който в съжителство със себеподобни няма да се стреми да доминира над другите видове.

Най-добре е да бъде отглеждан в метална клетка. В клетката инсталирайте най-малко две кацалки (за малки какаду - диаметър 26-30 mm, за големи - 35-45 mm), поставени на различни височини. В дъното на клетката се поставя материал, който да абсорбира влагата добре. Размерите на клетката са 80 х 80 х 80. Водата му трябва да се сменя ежедневно, а съдът, в който се съхранява – редовно почистван. Кацалките и играчките също трябва да се мият редовно, дори и при най-малкото замърсяване. Веднъж седмично те се дезинфекцират, а клетката се дезинфекцира веднъж месечно. Подът се почиства на всеки две седмици, а захабените хранилки кацалки и други пособия се подменят, веднага щом станат безполезни. Друга важна особеност е, че ако отглеждате Соломоново какаду, трябва да му осигурите в клетката клончета от овощни дръвчета. Ваната с вода също е задължителна, защото този домашен любимец обожава да се къпе всеки ден.
По-голямата част от храната на Соломоновото какаду трябва да се състои от пресни зеленчуци - царевица, броколи, краставици, зелен фасул и грах, зеле, картофи, моркови, цвекло. Може да се добавят и семена - кафяв ориз, леща, боб, грах, натрошена царевица, орехи, жито.
От плодовете се препоръчват грозде, ябълки, сливи. Добавете към менюто и филизи от дървета, храсти, трева, покълнали зърна, маруля, глухарче, целина, ряпа, салата.
Избягвайте да храните домашния любимец със зеле, кафе, авокадо, шоколад, магданоз, алкохол, захар, млечни продукти (с изключение на кисело мляко), сол или пържени храни.

Възрастните папагали трябва да се хранят 1-2 пъти дневно, с разлика от 5-6 часа между храненията. Минерални добавки и витамини също трябва да бъдат предвидени - може да използвате и черупки от яйца или бял варовик.


Ключови думи: Соломоново какаду, Cacatua ducorpsii, отглеждане, хранене, клетка, съжителство