Дали любимата ви котка е с наднормено тегло?

Случаите на напълняване се увеличават с възрастта. Намалената физическа активност снижава изразходваната енергия, ето защо нуждите от калории на възрастното животно са с около 20 % по-малки в сравнение с младите и активни индивиди.
Степента на напълняване може да се определи точно чрез сравняване на теглото на животното с нормалното му тегло, което обикновено е през първата му година. С малки изключения, една здрава нормална котка тежи 3 – 4,5 кг. Някои домашни късокосмести породи могат и да са по-тежки. Животните от най-разпространените породи обаче, които тежат над 5,5 кг, се считат за животни с наднормено тегло.
Съществуват системи за оценка на телесното състояние и за диагностициране на наднормено тегло. Оценката на телесното състояние включва няколко различни области от тялото. Котките с идеално тегло трябва да приличат на пясъчен часовник, гледани отгоре. При животни с дълга и гъста козина, талията трябва лесно да се напипва. Изравняването на талията и наличието на “висящ корем” са признаци за наднормено тегло. Освен това при котките с наднормено тегло се появяват кожни гънки от тлъстини в областта на хълбоците. Субективната оценка на походката, поносимостта към физическо натоварване и цялостният външен вид също могат да се използват за поставяне на диагноза наднормено тегло.
Оценка на телесното състояние на котките:
СЛАБА – ребрата, лумбалните прешлени и тазовите кости са видими. Тънък врат и тясна талия. Коремът е видимо хлътнал. Няма тлъстини по хълбоците, липсват гънки.
ТЕГЛО ПОД НОРМАТА – ребрата и гръбнакът се напипват лесно. Талията е очертана, гледана отгоре, коремът е леко хлътнал.
ИДЕАЛНО ТЕГЛО – ребрата се напипват без да се виждат. Талията се вижда зад ребрата, гледана отгоре. Коремът не е хлътнал, забелязват се кожни гънки по хълбоците.
ТЕГЛО НАД НОРМАТА – ребрата все още се напипват под тлъстините. Коремът е леко закръглен, хълбоците са вдлъбнати, гънки по тях падат надолу, походката е люлееща се.
ЗАТЛЪСТЯВАНЕ – ребрата не се напипват лесно под дебелия слой тлъстина. Коремът е закръглен. Талията липсва. Гънките на хълбоците са видими и се люлеят при ходене.


Ключови думи: котка, тегло, затлъстяване, наднормено тегло, идеално тегло, cat, fat, weight