Американско ескимоско куче

Малка игрива снежинка – това е Американското ескимоско куче, в което няма как да не се влюбите. Има три разновидности на тази порода кучета, които най-вече се определят от големината - декоративно Американско ескимоско куче, миниатюрно и стандартно. Височината на декоративното Американско ескимоско куче варира от 23 до 30 см, а теглото му е приблизително 3-4,5 кг. Миниатюрното е високо от 30 до 38 см и тежи от 4,5 до 9 кг., а стандартното е високо от 38 до 48 см и тежи от 11 до 16 кг. Тези кучета живеят средно около 14 години, ако се грижите добре за тях. Трябва да знаете, че породата е по-податлива на заболяване - слепота, особено ако кучето е със сини очи. Когато решите да си вземете такъв домашен любимец е хубаво да обърнете внимание на цвета на очите и да проверите дали мъникът не страда от слепота.
Американското ескимоско куче е популярно с изключително гъстата си козина, която в повечето случай е снежно бяла, а понякога и леко кремава.
Характерното за тези мъници е, че са много игриви, любвеобилни, дружелюбни и доста любопитни, за това са много подходящи за семейства с деца. Те изискват много голямо внимание от стопанина си и ако го получат могат да бъдат дресирани с лекота. Тези кучета са много умни и дружелюбни, но това в никакъв случай не означава, че не проявяват завиден характер и упоритост.
Въпреки благият си нрав, Американското ескимоско куче е идеален пазач. Той е много бдителен, чудесен спътник и не изпуска стопанина си от поглед.
Тази порода започва да се развива първоначално в Щатите и произлиза от Немския Шпиц, а днес е разпространена в цял свят. Породата е станала популярна най-вече от цирка през 30-40-те години на миналия век. Тези пъргави и енергични кучета са наистина много добра компания за активни хора.
Факт е, че породата наподобява на малък Самоед – сладко, мъничко и много любвеобилно.


Ключови думи: американско ескимоско куче, характеристики, отглеждане, подходяща за деца