Клиновидна разбора

Това е малка много интересна риба, на която името й в буквален превод означава „различна форма“ и много съответства на визията й. Името й Клиновидна разбора (Harlequin rasbora) много точно отговаря на другия буквален превод и се характеризира с черният триъгълник на тялото й, който наподобява костюмите на Арлекин.
Този вид е доста популярна аквариумна риба, известна още от 1934 година. Произходът й е от Малайзия, където вирее в потоци и други естествени водоеми, в близост до торфени блатни гори.
Клиновидната разбора е много малка рибка, с приблизителни размери на по-голямо хапче. Цветът и е оранжево-розов със сребрист отблясък, като в долната половина на тялото, до опашката има черен на цвят триъгълник, наричан от специалистите „черен клин“. Тези риби имат силно развита ориентация и лесно могат да се ориентират по звук. Характерното за тях е, че гръбната, аналната, опашната и тазовата перки са оцветени в по-тъмно червен оттенък, като опашната перка е раздвоена.
Зрелият индивид от тази група риби достига до дължина от сантиметра, а разликата между мъжките и женските представители се крие в големината на черния триъгълник, който при мъжкарите е по-голям. Другите разлики са, че зрелите женски са с по-голямо коремче и по-остри анални плавници.
Ако сте решили да си отглеждате Клиновидна разбора трябва да знаете, че те живеят във водни пространства с ниско минерално съдържание и лесно се приспособяват към по-различни условия. Водата в аквариума трябва да варира от 6.0 до 7.8 рН, а твърдостта в диапазона от 0 до 15. Температурата на водата трябва да е от 22 до 27° С.
Характерното за тези риби е, че живеят на пасажи, най-добре по-големи от по 8-10 представителя на породата.
Клиновидната разбора са мирни видове и могат да съжителстват с други дребни риби, като непременно в аквариума трябва да има живи растения и приглушено осветление. Друго изискване за правилното отглеждане на този род риби е, че трябва да имате филтрация на водата, за да се подържа чист аквариума.
Тези риби не са толкова претенциозни за хранене, приемат различни смесени готови храни, но предпочитат малки насекоми, като комари. При правилно отглеждане те могат да доживеят до 5-6 години.
Интересното при тази разновидност риби е в размножаването, защото женските снасят яйцата си и ги залепя под някой лист на растение в аквариума. Зрялата женска може да снесе до 300 яйца, но обикновено бройката варира от 80 до 100.
Клиновидната разбора се отглежда много лесно и не изисква кой знае какви грижи, като важното тук е и голямата им възпроизводителност.


Ключови думи: Клиновидна разбора, произход, характеристики, хранене, размери, съжителство с други риби