Голям африкански охлюв като домашен любимец

Гигантските африкански земни охлюви са незаконни в САЩ и някои други страни, заради опустошителният им вид. В някои страни са приети като домашни любимци, но в страните в които са забранени по никакъв начин не бива да бъдат отглеждани у дома, защото е незаконно. Забранено е да се пускат и сред природата.
Трябва да знаете, че този вид охлюви са много репродуктивни и ако отглеждате такъв индивид бъдете много внимателни с възпроизвеждането му, защото снасят изключително много яйца.
Характерно за гигантските африкански охлюви е, че са два вида, като по-често срещаните индивиди са дълги около 9 см, а по-големите стигат до 25 см – черупка и около 38 см - тялото. Те живеят средно около 5-6 години, но има случаи в които са достигнали и до 10 години.
Ако отглеждате такива охлюви в домашни условия трябва да знаете, че ви е необходим здрав пластмасов или стъклен аквариум с капак. В него трябва да поставите около 3 см пръст на дъното, за да може животинките да се ровят в нея. За доброто им отглеждане е необходимо да се постави и декорация от дърво, саксии или други интересни предмети по които охлювът да може да пълзи и да се крие. Необходимо е всяка седмица да сменяте компоста по дъното и да поддържате оптимална влага.
Тези охлюви виреят в тропически климат, но могат да издържат и на по-ниски температури. Най-добрата температура за тях е от 21 до 25 С.
За храненето са ви нужни пресни плодове и зеленчуци, като може от време на време да им давате и черен хляб и намокрени кучешки бисквити.
Важно е да знаете, че земните гигантски африкански охлюви имат нужда от калций, за да имат здрава и красива черупка. Може да им давате добавки с калций за птици от близкия зоомагазин.
Въпреки, че охлювът поема вода от пресните плодове и зеленчуци и поддържането на влага е добре да му поставите стъпаловидна купичка с вода, която непременно да обезопасите.
Трябва да полагате грижи за черупката на вашия домашен любимец и много да внимавате, за да не я увредите. Преди да го вземете трябва да си навлажните ръцете, защото скривалището им е крехко в долната част и лесно може да се спука.
Интересен факт е, че тези не толкова малки приятели, не само могат да се възпроизвеждат много бързо и многобройно, но и могат да бъдат много опасни за земеделието и точно поради тази причина са забранени за внос в САЩ.
Земните гигантски африкански охлюви имат едновременно и женски и мъжки полови органи и могат да снесат около 1 200 яйца годишно. В страните от африканския свят са любим деликатес.


Ключови думи: африкански охлюв, произход, размери, хранене, отглеждане, размножаване