Акита ину

Акита ину е много красива японска порода кучета носеща името си от перфектура Акита, от където произхождат тези горди и всеотдайни любимци. Интересно е да се знае, че тази порода кучета е един вид национално съкровище, тя е много древна и е символ на предаността и приятелството.
Тази порода кучета е средна, като височината им варира от 60 до 65 см, а теглото от 39 до 44 кг. Акитата са бойни кучета, които се използват за лов и като куче пазач. Те са много интелигентни, верни, покорни, но не се дресират лесно. Тази порода кучета се отглеждат най-добре на открито, защото много обичат да тичат. Те са много енергични, самоуверени, а понякога проявяват и силен характер, което прави дресировката им малко по-трудна. Трябва да знаете, че въпреки благия си нрав те са силно враждебни към по-малките животни, както и към кучета от същия пол.
Акита ину много се разбира с деца, но при доближаване на непознат към стопаните му става много покровителствено и нервно. Тези кучета са много гальовни и лоялни към стопаните си и в доказателство е заснет много интересен филм, който показва предаността им. Може да сте гледали филма за кучето Хачико, което десет години след смъртта на стопанина си го чака на спирката, където някога е пристигал. Това е верността на Акита ину.
Това са едри и силни кучета, за които са характерни малките тъмни очи, вирнатите уши, красиво извитата им опашка и голямата глава. Окраската на тази древна порода е много интересна, като се преливат пясъчно червено, тигрово и бяло оцветяване. Козината им е средна на дължина, гъста и права.
Акита ину има две разновидности, които са според произхода им - Американска и Японска, като трябва да кажем, че разновидностите много си приличат. Разликата е в големината, като Американската Акита ину е по-голяма. Другата забележима разлика между двете разновидности е в окраската, както и фактът, че японската порода е с по-нежна костна система, по-фина като цяло, по-изправена заради по-късите си крайници.
Тази порода кучета живеят от 10 до 13 години при добри грижи, като трябва да знаете, че здравословните проблеми които най-често засягат тези уникални домашни любимци са свързани с щитовидната жлеза или кожата и рак.
Световните експерти са счели тази порода за една от най-древните в света, заради редица археологически находки изобразяващи Акита. Мястото на тази красавци в стълбицата на престижа е в челната 20-ка в световен мащаб.
Ако имате или искате да имате такава порода куче трябва да знаете, че ще бъдете много обичан стопанин, но не забравяйте честите разходки и да обръщате повече внимание на Акита, за да не стане непокорно и непослушно.


Ключови думи: акита, произход, размери, отглеждане, разновидности, дресиране