Руска синя котка

Уникална порода котки, отличаваща се със сребристото си синьо оцветяване и ярките си зелени очи. Руската синя котка привлича вниманието върху себе си и с късият си блестящ косъм и игривият си добродушен характер, което я прави идеалният домашен любимец.
Тази порода котки са леко срамежливи в присъствието на гости и непознати хора. Тя е много отдадена на стопаните си и много ги обича, като в същото време много се влияе от настроенията им. Тези питомци са много внимателни, посрещат ви още щом прекрачите прага и винаги ще намерят местенце да седнат до вас без да ви безпокоят, ако сте изморени. Едва когато отпочинете ще започнат да ви закачат за игра и забава.
Тази котка се радва на малките неща, милване, гледката през прозореца, мекото канапе и други сгоди, което говори за спокойния и уравновесен характер който има. Тя не изисква специални грижи – редовно хранене, сресване от време на време и някоя занимателна играчка. Това я прави един от най-непретенциозните домашни любимци.
Характерно за породата е късата копринена козина, която на допир наподобява плюш, както и цветът, който може да варира от светло синьо, сребристо, до тъмно синьо с изключителен блясък. Интересно е да знаете, че тази порода е регистрирана само с един цвят - синьо и една дължина на косъма - къс. По класификация тя има големи закръглени ярко зелени очи, главата й е широка и с характерен прав нос в профил. Ушите на Руската синя котка са големи и широки в основата, а тялото й е със средни размери, дълго и мускулесто.
Доста често външният вид на тази порода ни оставя с погрешното впечатление за по-надменен и груб характер, което идва най-вече от стойката им и изражението. Това обаче не е така, а тъкмо обратното, те са едни от най-милите и дружелюбни котки, които някога ще видите.
Историята й показва, че произлиза от северната част на Русия и е естествена порода, а не селектирана. Говори се, че именно Руската синя котка произхожда от котките на руските царе, което може да се каже, че отговаря на благородната й осанка. Красотата й определено би подхождала на кралски особи.
Каквито и да са слуховете за произхода й, няма никакво значение, защото ако решите да гледате у дома си това малко бижу знайте, че то ще ви е предано и ще ви обича от сърце.


Ключови думи: Руска синя котка, произход, отглеждане, особености