Обикновено лабео

Обикновеното лабео е познато на акваристите още като двуцветно лабео заради черното си тяло и оранжевата опашка. То е от семейството на шарановите риби и произлиза от Тайланд, където е живеело в реките. Днес тази порода риби са аквариумни, като от 1996 до 2011 година са се считали за изчезнали от естествените си местообитания.
Представителите на този вид могат да достигнат до 15 см дължина, а в редки случай и до около 22 см, ако се хранят обилно. Те живеят около 8 години, но при добри условия могат да надхвърлят дори 10 години.
Обикновеното лабео е сладководна риба наподобяваща малка акула, която много се цени заради окраската си. Цветът на опашката на този вид риба може да варира от ярко червено до оранжево, в зависимост от условията в който се отглежда. Когато малката акула е стресирана или не се грижите за здравето й яркият цвят на опашката й ще избледнее.
За да отглеждате оптимално Обикновеното лабео в домашни условия е необходимо водата в аквариума да е с рН между 6,8 и 7,5, а температура между 22 и 26° C.
Тази порода риби е агресивна, но въпреки острото си поведение рядко напада други риби. Всяка една от рибите от този вид има индивидуално поведение, но общото по между им е, че обичат тъмните кътчета в аквариума и за това е добре да се погрижите да има къде да се скрият и усамотят. Представителите на този вид съжителстват с малко други риби, но не се погаждат с индивиди от своя род, особено ако във водоема са само две. Когато гледате такава риба е добре да знаете, че ако искате да имате повече представители от нея на едно място е добре да са 5-6 за да си създадат собствено общество и да не се тормозят една друга.
За да отглеждате Обикновено лабео ви е необходим голям аквариум, за да има пространство и всяка риба да си създаде територия.
Те съжителстват с риби, които не са дънни обитатели като тях, за да не тормозят другата дънна риба и тя да не умре от стрес.


Ключови думи: лабео, произход, отглеждане, съжителство